Majavaelämää, Maahenki 2018

Heikki Kokkosen upea suurtyö

Valtakunnan ykköstasoa

Heikki Kokkonen: Majavaelämää, Maahenki-kustannus 2018

Olen seuraillut ilomantsilaisen luontokuvaajan Kokkosen uraa useiden ilmestyneiden julkaisujen avulla. Heikki muutti Värtsilästä Ilomantsiin voidakseen kuvata koskematonta luontoa. Saman tempun teki luontokuvaajiemme ykkösnimi Hannu Hautala muuttaessaan etelämmästä Kuusamoon, koskemattoman luonnon pariin.

Kokkosen kirjassa on annettava heti plussat huikeasta teknisestä osaamisesta kameratyöskentelyssä. Lisäksi hän on luonnontuntijana maamme parhaimmistoa. Rakkaalle majavalammelleen hän on on palaillut 15 vuoden ajan ja niinpä arkistoon on kertynyt majavakuvien parhaimmistoa aina perhe – elämästä humoristisempiin- ja taideotoksiin.

Nostan hattua Ilomantsin miehen urotyölle, jonka laadukas kustantaja on saanut myös upeasti värierotteluineen, rauhallisine taittoineen ja muine hienouksineen kansien väliin. Heikin lempeästi hymyileväkin teksti antaa ymmärtää, että hän tuntee majaviensa elämäntavat, persoonallisuudet jos vaivat ja vaikeat ajatkin. Lisäksi kirjassa esitellään upein kuvin myös muita alueen eläimiä. Mukaan mahtuvat joutsenet, metsähanhet, peukaloinen, kurki, harmaasieppo, rantasipi, palokärjet, liito-orava, puukiipijät, pyyt, karhu, metsäjänis, kuukkeli, töyhtötiainen, hömötiainen, koskikara, punarinta, västäräkki, metsäviklo, jne…

Erityisen hyvä ja teknisesti taitava on Kokkonen maisemakuvissa ja myös luonnon detaljikuvissa.

Mitä siis? Olisin valmis ehdottamaan Kokkosen kirjaa Vuoden luontokirjaksi. Paljon huonommin eväin on saatu luontokirjalle tämä arvostettu tunnustus. Kokkosen elämäntyölle kirja on ehdottomasti merkkipaalu ja toivon, että itseään säästämätön ja taitava kuvaaja jaksaa tehdä luontokirjoja vielä pitkään.

Jos hivenen kritisoisin kirjan majavakuvien toistoisuutta, se voi olla vain subjektiivinen näkemykseni. Kirjan kokonaisanti korvaa tämän moninkertaisesti.

Jouko Varonen

 

 

 

 

( SARV:n jäsen)

( Suomen luonnonkuvaajien jäsen)