Marco Hietala, ruostumaton

Musiikkimies ja elämäntaiteilija

Marco pelasti Nightwishin

Marco Hietala, Ruostumaton, toim. Timo Kangasluoma, Docendo

Marco Hietala ( s. 1966) on suomalainen muusikko. Hän on toiminut basistina, laulajana ja lauluntekijänä mm. Tarot ja Nightwish -yhtyeissä. Muissakin yhtyeissä hän on esiintynyt. Näistä voi mainita vaikkapa Sapattivuosi ja Northern Kings – yhtyeet. Ulkomailla hänet tunnetaan parhaiten Nightwishin jäsenä.

Kirja, jonka Timo Kangasluoma on toimittanut, on paljolti korutontakin kerrontaa rock-muusikon arjesta. Ihmissuhteet ovat katkolla ja viina maistuu. Siinä humussa ja julkisuuden paisteessa, tulee riehuttua hotellihuoneissa ja vietettyä railakasta kiertue-elämää.

Kirjassa kerrotaan myös Tarja Turusen vaiheista Nightwishissä ja siitä miten eräs tunnettu ”Marcelo” alkoi ”vaatia liikoja”. Mikäpäs siinä auttoi Tuomas Holopaista muu kuin lähettää Tarja pois yhtyeen leivistä.

Marcon ääni kuuluu kirjassa selvänä kautta linjan:

– Minusta ihminen on musikaalinen jo silloin, kun hän pystyy nauttimaan musiikista ja varsinkin hyvin monenlaisesta musiikista.  – Voi helvetti, käytitkö sä edes kumia? – Huomasin sitten pankkiautomaatilla kolmannen keikan jälkeen, että oho täällähän on hitonmoinen läjä rahaa. – Huomasin hyvin nopeasti, että varsinkin minulla ja Tuomaksella oli paljon yhteistä. Pidimme samoista kirjoista ja muutenkin kemiamme kohtasivat hyvin.

Marco tuli yhtyeeseen parahiksi, kun Tuomaksen kantti alkoi pettää. Hänestä yhtye sai uutta ”ääntä” ja virikettä. Lueskelin kirjaa päivän mittaan ja totesin että ”samoilta kotikonnuiltani” olevan yhtyeen historia kolahti minuun. Onneksi pojilla oli maalaisjärkeä enemmän kuin monilla muilla rokkareilla ja vaikeudetkin selätettiin aina yksi toisensa jälkeen.

Jouko Varonen