Maria Jyrkäs/Mr. Lordi, Lordiary: Tammi Kustannus 2022

Lordi on Lordi eikä Loordi

Itsenäisen taiteilijan massiivinen päiväkirja

Maria Jyrkäs & Mr Lordi: Lordiary, Tammi Kustannus 2022

Kun Tomi Putaansuu oli nuorukainen, hän oli hyvin itsenäinen ja piti kiinni mieltymyksistään. Leirillä vietettiin kerrankin lipunnostoa, jossa kaikkien piti olla länä. Mutta Tomi-poika ei halunnut moisiin tapahtumiin osallistua. Uhkailtiin kieltää kaikilta leiriläisiltä uinti Tomin vuoksi, pistettiin kaikille kielto herkkuruuista, jne jne…

Mutta Tomipa pysyi teltassa. Lopulta hänet raahattiin lipunnostopaikalle telttapussina läpi risukkojen ja kannokkojen.

Putaansuun pojan perhe oli uskonnollisesti lestadiolaista haaraa. Mutta kotona annettiin Tomin olla itsenäinen ja harrastaa mieleisiään asioita. Kuvataide ja Lordin naamiot veivät hänet lopulta maailmanlaajuiseen maineeseen. Mies on iki-iloinen siitä, että elättää itsensä Lordina, eikä ole koskaan tarvinnut tehdä puisevaa palkkatyötä.

Lordin ”päiväkirjat” ovat reheviä ja henkivät ihmisen vapautta saada arvostusta omana itsenään. Mukana on myös maukkaita kuvasivuja.

Ei se elämä ollut helppoa Lordinakaan, kun kaikki yrittivät valaa miehen muottiin, mutta Tomi taas halusi itsenäisyyttä eniten, koska se oli hänen elämänsä tärkein pointti. Muuten hän olisi vain jäänyt kylähulluksi naamiomieheksi.

Kirja sisältää myös paljon anekdootteja mm. Kissin kaltaisista suuruuksista:

…”Jostain syystä keskustelumme siirtyi entiseen kitaristiin Vinnie Vincentiin. Hän oli tullut julkisuuteen monen vuoden tauon jälkeen ja hämmästyttänyt suuren osan faneista uudella ulkonäöllään. Hänestä oli tullut nainen. … – Minä uskon että se on hyvä juttu, sanoin. … Todennäköisesti hän on nyt paljon onnellisempi ja tyytyväisempi, kun voi olla sitä mitä on. …

Muut nyökyttelivät”…

Putaansuun seurassa viihdyin vaikka se vei minulta pari viikkoa. Mainio teos. Tsemppiä huippuitsenäiselle Tomille. Symppis hän on.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen