Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille, WSOY Kustannus 2022

Sotilasjuntan aikaan Argentiinassa

Tummaa ja sävykästä kerrontaa

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille, WSOY Kustannus 2022

…”Pimeys kasvoi suureksi sykkiväksi massaksi. Huoneen seiniä ei enää erottanut, ei myöskään portaita eikä mitään muutakaan. Sillä oli nälkä, tunsin sen kehossani. … Kynnet iskivät heihin. Pimeys viuhtoi eteenpäin ruoskan lailla ottaakseen mukaansa haluamansa. Miehet eivät ehtineet edes huutaa. Hetkessä he olivat lakanneet olemasta, kadonneet ammottavaan kitaan”…

Mariana Enriquez on argentiinalainen nykykirjailija, joka lataa tummanpuhuvasti isän ja pojan matkaa sotilasjuntan hallitsemassa Argentiinassa. Hän yhdistelee kauhukirjallisuuden elementtejä tummasävyiseen tarinaansa. Eipä ihme, että hänen idoleitaan on esim. Stephen King.

Toimittajana toimiva kirjailija on jo aiemminkin julkaissut mm. romaaneja, novelleja ja asiaproosaa.

Tuskien taivalta on isän ja pojan matka henkisesti labiileissa oloissa. Kirjassa puidaan myös sukusalaisuuksia muun ahdistuksen lomassa ja joskus homma menee ihan esikuva-kingin tyyppiseksi ja tajunnanvirtaiseksi. Mys poliittinen todellisuus ja juntan tuomat kauhut kiinnostavat toimittaja-kirjailijaa.

Ihan lukija alkaa toivomaan, että nuori kirjailija oppisi pitämään suunsa soukemmalla näissä vaikeissa oloissa. Rushdiekin joutui kärsimään ivailuistaan ja elämään pitkiä aikoja maan alla”. Kun alkoi vapautua, niin jopa puukkomies iski, fatvan toteuttamisesta luvattujen rahojen kiiluessa silmissä.

Viikkohan tämmöisessä elämyksessä vierähti lukiessa, kun tapani on paneutua kulloiseenkin teokseen. Yöltäkin kriitikko tuli puhkaisseeksi silmän.

Kiitos kirjasta. Näitä kohtaloita pitää kuvata, sillä maailma on täynnä pahuutta, josta yksityiset ihmiset joutuvat kärsimään. Tämä lukukokemus vaatii kriitikolta palauttelua kevyemmän viihteen parissa, kukaties humppatanssit olohuoneessa.

Nyt nimittäin ollaan syvissä vesissä ja kuvaus joskus ahdistaa vietävästi. Niinhän se Stephenkin tekee.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen