Marie Benedict: Lady Churchill, Sitruuna Kustannus 2022

Nainen kaiken takana

Valtiomiehen tuki ja turva

Marie Benedict: Lady Churchill, Sitruuna kustannus 2022

…”uskon, että hän on avullani onnistunut näinä pitkinä vuosina säilyttämään jonkin verran suosiota ja itsekunnioitusta … Itse asiassa olen monta kertaa harkinnut jättäväni hänet yksin hoitamattomaan metsäänsä, minkä hän varsin hyvin tietää”…

…”ilman minua miehestäni ei olisi voinut tulla sitä Winstonia, joka auttoi tuomaan rauhan tähän rikkinäiseen maailmaan”…

Hän oli nainen, jonka onnistui toimia tukena miehelleen Winstonille ja pitää talossa vierailleet huippupoliitikot aisoissa. Auta armias, jos joku erehtyi käyttämään alentuvaa retoriikkaa naisesta, joka pystyi sormiaan näpsäyttämällä saamaan anteeksipyynnön ja kukkameren itseltään Charles de Gaullelta tai muilta mahdollisilta, jotka luulivat pystyvänsä aliarvostamaan Winstonin oikeaa kättä.

No Lady Churchill oli oikukas rouva ja piti miehensä ja monet muut aikansa silmäätekevät ruodussa. Toisaalta hän kunnioitti Winstonia ja oli valmis vaikka kuolemaan miehensä rinnalla, jos tilanne niin kehittyisi. Kun ikä toi laadukkaan yksityishoidon, hän sai viimeinkin rauhan niistä melskeisistä ajoista, joihin maailmantilanne heidät johti.

Pidin kirjasta. Siinä on samaistumiseen kelvollinen säie vaikkapa tavalliselle tallaajalle. Maailma kun on miesten ja miesten ehdoilla on naisten elettävä, varsinkin maailmanpalon aikaan. Mutta se ei estä naiselta omanarvontuntoa parisuhteessa. Joskus naisen sanoissa on parempi teho, kuin konsanaan konekiväärin nakutuksessa rintamalla.

Kirjan kirjoittaja on päähenkilöiden lähisukua. Hän on arvostettu juristi ja julkaissut muitakin kovaan myyntikärkeen nousseita teoksia. Lukukokemus oli miellyttävä ja teksti laadittu Lady Churchillin päiväkirjan muotoon.

Kiitos kirjasta. Siinä kävin läpi myös omaa parisuhdehistoriaani, vaikka sen arvo kirjan henkilöiden todellisuuteen nähden on minimaalinen. Mutta miehen ja naisen parisuhde ei ole verrannollinen yhteiskuntaluokkaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen