Marika Lehto: Härkävuosi, Jari ”Bull” Mentulan tarina, WSOY Kustannus

Härkämies ja tunteikas isä

Dopingin käytöstä lisävuosiin

Jari ”Bull” Mentulan tarina, Marika Lehto, WSOY 2021

Joku haaveilee nuorukaisena NHL-pestistä, toinen maailmancupin voitosta, jne…

Mentula selaili jo jauhesammuttimen kokoisena kehonrakennuksen saloja kirjoista. Niinhän ne sanovat, että semmoinen haave, jonka omaksuu, yleensä toteutuu, kun asianomainen tekee elämässään kaikki ratkaisut tätä unelmaa ajatellen.

No Mentula kyllä sai sitten aikuisena mainetta ja julkisuutta, jopa juorupalstoilla. Morsmaikkuehdokaskin tuumi, että kerran olen erehtynyt seurustelemaan kehonrakentajan kanssa ja se riittää.

Mutta siitäpä seurustelusta sukeutui enemmän, yhteinen elämäntie lapsineen, isän ammatin tuomine haasteineen, jne…

Dopingia tuli otettua ja kaikenmaailman lihaksia kasvattavia mömmöjä, jopa niin paljon, että kroppa ja sisukset alkoivat valittaa. Niinpä lääkärikin lupasi eräässä eskaloitumispisteessä vuosia vain muutaman.

Tämä kirja pitäisi kaikkien kehonrakentajien lukea opikseen. Totuus kuitenkin lienee, että pelkkä salitreeni ei riitä. Hauikset ovat semmoisilla yrittäjillä kuin helmikuun mateet, pehmoisia ja velttoja.

Kirjahan on hyvä esitys tämän julkkiksen kehonrakennushistoriasta. Toki lapsuuttakin sivutaan ja perheasioita. Mitäpä siinä muuta sanoisi kuin että miehellä on ollut melkoisia sudenkuoppia ylitettävänä, ettei olisi välillä rypenyt ihan kuopan pohjalla. Kas kun mömmöjen käyttäjät, kuten entinen painonnostaja Kalle Kangasniemi tuumii paljastuskirjassaan, että kaikenlaiset piikitykset ja tabletit tekevät ikämiehenä olon helvetiksi. Kremppoja kun riittää.

Kirjan luin ja huomasin, että eipä teosta ole ihan lamauttavalla pieteetillä tehty. Sehän antaa populaaria pontta kohderyhmälle.

Kiitos vain. Opettavaista antia.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen