Marja Kangas: Miestä näkyvissä, WSOY 2020

No vot ja vot vot

Ison kilpailun voittaja

Marja Kangas: Miestä näkyvissä, WSOY 2020

Södikka ja S-ryhmä pistivät kirjoituskisan. Tarkoitus oli keksiä kässäri, joka viihdyttää sinkkunaisia, mutta myös muitakin.

Marja Kangas seulottiin esille kässärillään, joka täytti kaikki kriteerit ylitsevuotavuotavasti.

Kas näin:

…” Yliruskeat tirkistelijämiehet makaavat altaan vierellä kireissä Speedoissaan ja hymyilevät minulle oudon maireasti. En ymmärrä, miten he voivat olla niin paahtuneita, nythän on vasta kesäkuun alku. Keskityn syömään munkkia siististi. En halua, että Speedomiehet näkevät minut nuoleskelemassa sokerisia huuliani. Sitten munkki loppuu… .”

Ja tälleen tömäkämmin:

En halua katsoa häntä, mutta krapulapaneminen tuntuu kyllä kivalta idealta. … Huoltomies rapistelee jotakin ja ennen kuin olen kunnolla olen edes ehtinyt katsoa häntä, seuraa uusi rynkytys. Makaan sivuttain, hän pökkii, saa täyttymyksensä, urjahtaa, lysähtää selälleen ja sanoo: – Miten usein sä sheivaat, tai siis mikä sun nimi oli?”

Mutta asiaan. Kangas tietää yhtä ja toista teatterielämästä ja sehän on jo ansio kirjalle. Omaelämänkerrallisen opuksen sivuilla vilahtelee jotain tuttua ihmishahmoissa ja detaljeissa.

No, kukapa tuon tietää vaikka olisi ihan lipanalusfiktiota koko stimuloiva kirja.

Viihdettä näyttää olevan ja tarkoitettu eroneille, kotoa ajetuille, tai muuten kiihkeille, halavatun miesten hihassa roikkujille, sidukan lipittäjille, tyttösille, jotka tulevat hiprakkaan kun juovat puoli pulloa jaffaa, kikattelevat valtoimenaan, kunnes heidät ohjataan jonnekin muualle rauhottumaan juottotiskin äärestä tai annetaan eteen sanaristikkotehtävä ja kynä.

No, seiskani kannessa, tuossa työpöydällä näyttää muhoilevan kaljuuntuva Teuvo Hakkarainen. Tämä kirja oli paljon rapsakampi kannanotto eronneiden asiaan kuin em. lehden pikaluotaukset.

Semmoista vain 95% ihmisistä välillä tarvitsee.

Visat vinkukoot ja tsemppiä esikoiskirjailijalle. Kolmio-kirjoilta on muuten moni kova prosaisti, aloittanut. Et sillei.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen