Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva, Taide ja elämä, Tammi Kustannus 2020

Upea kirja mestarista

Rakkaustarina

Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva, Taide ja elämä, Tammi 2020

– Oliko sinun mielestäsi isällä muuta elämää kuin työ, kysyin pojaltamme jokunen vuosi sitten. -Ei ollut, hän vastasi miettimättä hetkeäkään. Timo hengitti taiteensa kautta. Kaikki hänen elämässään oli alisteista hänen työlleen – myös me läheiset.”

( Marjatta Sarpaneva)

Ankeahkoista alkusanoista huolimatta kirja kertoo upeasta viidenkymmenen vuoden rakkaustarinasta ja luotaa mestarin tuotannon kautta arkista elämää juhlahetkineen ja koettelemuksineen. Myös kirjan kuvallinen anti on huikea.

Timo Sarpaneva rakasti kauneutta. Niinpä hän mykistyi myös nähtyään nuoren, kuvankauniin lähettitytön ja alkoi piirittää tätä hienon miehen elkein. Loppu on kirjoitettu perheen kotipiirin ja maailman historian lehdillä.

Kirjaa toisaalta dominoi Sarpanevan taiteen kuvallinen ja verbaali esittely, mikä tietysti on oivallinen sisältövalinta. Toki tekstiin mahtuu myös kauneutta ja ihmissuhteen, taiteen lajeista tärkeimmän ja haastavimman, luotaamista pieteetillä.

Lasitaide oli tärkeää Sarpanevalle. Mutta mestarillinen kuvallinen ilmaisu yleensä sai hänet tolaltaan, olipa se hänen itsensä tekemää tai vaikka luonnossa, historiallisissa miljöissä, tietysti taidenäyttelyissä, arjessa, miksei ihmisissä kohdattua.

Vaatetuskin oli myös hänelle itselleen tärkeää. Sen tyylikkyys, kauneus, puhuttelevuus, vuodenaikoihin sopivuus.

Tällaisesta henkilöstä kun lukee ja hänen taiteellisia innovaatioitaan tutkii aina luonnoslehtiöiden sivuilta lähtien, voi vain todeta, että on kokenut suurta. Aistinut elämäntarinan aina nuoruuden voimakkaista vuosista maailman rakastaman huipputaiteilijan päiviin. Perhe-elämä tietysti on kärsinyt tällaisen taiteilijan yksityisyyden takia.

Arvokkaista arvokkain kirja.

Huippukokemus.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen