Marjo-Riitta Antikainen/ Erkki Tuomioja: Edelläkävijä, Aino Malmberg – aktivisti, feministi, sosialisti, Tammi Kustannus 2021

Opettajattaresta kansainväliseksi intellektuelliksi

Naisasia ja naisten äänioikeus tärkeitä

Marjo-Riitta Antikainen/Erkki Tuomioja: Edelläkävijä, Aino Malmberg – aktivisti, feministi, sosialisti, Tammi Kustannus 2021

Aino Malmberg (1865-1933) valmistui ylioppilaaksi ystävättärensä kanssa ensimmäisinä suomalaisina naisylioppilaina.

Ystävyydestä tulikin kestävää laatua, tietysti vain ystävyyden ehdoilla, vaikka Malmberg, vapaamielisenä julkaisi myös novellin naisten romanttisesta rakkaudesta. No, jostakin syystä novelli jäi vähälle huomiolle.

Siihen aikaan ajateltiin, että naisen tehtävä on pitää siveellisyyttä yllä ja varomaton katse miehenpuoliin päin saattoi olla epäsiveellistä ja tuomittavaa. No Ainopa kihlautui ja meni naimisiin kuitenkin opiskelutoverinsa kanssa.

Pappisperheen tyttö piti toisaalta yllä porvarillista identiteettiään, mutta samalla puolusti niitä, joita kohdeltiin väärin. Malmberg oli aika raju feministi, jonka kansainväliset yhteydet tekivät hänestä monta kertaa vaikuttavamman ja tärkeämmän naisasianaisen kuin konsanaan Minna Canth oli suomalaisella mittapuullaan.

Malmbergin ura kansainvälisissä piireissä oli vaikuttava.

Tuttuja tuli suurmiehistä ja poliitikoista. Ja johan on ihme jos ei hänen luonteenlaadullaan tullut tulosta. Hän oli tarvittaessa humoristinen ja terävä, tilanteen vaatimalla tavalla. Olemus herätti myötämielisyyttä ja näillä keinoin Malmberg edesauttoi tarkoitusperiään.

Toinen kirjan kirjoittajista on Erkki Tuomioja ja toinen mm. kirkkohistorian dosentti. Sanoivat, että miksi juuri tämä elämänkerta. Mutta kirjan luettuaan ymmärtää, että vahva persoona tarvitsi kirjansa. Jouluviikon tohinoissa oli kiva pulahtaa tämmöiseen todellisuuteen. Sitähän se on kirjojen lukeminen, että saa kokea vaihtoehtotodellisuuksia ja pääsee kiireistään kartalle.

Hyvä lukukokemus ja asiantunteva.

Naisasia on tärkeä juttu.

Mietin vain, että milloinkahan kärsivistä miehistä aletaan kirjoittaa empatialla samanmoisia. Ei ne miehetkään ihan koneita ole. Jotkut ovat hyvinkin uhrautuvia esim. parisuhteen kiemuroissa ja poliitiikassa tai perhe-elämässä. Panevat itsensä ja terveytensä likoon niinsanoakseni.

Entinen mies läksiä roskia viemään ja palasi 40 vuoden kuluttua kotiin. Jätti BMW:n ja omakotitalon vaimolle. Tuumi, että ei tuota henkistä väkivaltaa kestä Erkkikään.

Ai niin. Sehän olisi sitten sovinismia.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen