Markku Envall: Rautasydän, WSOY 2022

Envallin selkeää ajattelua

Puhuttelevia fragmentteja

Markku Envall: Rautasydän, WSOY 2022

Monesti palkittu Markku Envall ( s. 1944)on tarkkanäköinen ajattelija. Hänet on palkittu lukuisilla huomionosoituksilla, joista voi mainita esim. Finlandia-palkinnon, Kirkon kirjallisuuspalkinnon, Vuoden aforoismikirjan, Valtion taitailijaeläkkeen, jne…

Pidin kirjalijan tarkkanälöisestä ja joskus säröisestä ajattelusta joka antaa lukijalle enemmän kuin ottaa:

– Riippuvainen kurkotti itsenäisyyteen, kapsahti erillisyyteen. Siitä huuteli, ilmaisi itseään. Kuuntelijat harvenivat, kunnes loppuivat.

– Välit voivat katketa kerralla, mutta palautuvat vain pikku hiljaa, pala palalta. Välit voivat heiketä pala palalta, mutta eivät korjautua kerralla.

– Enkelien näkeminen on empiirinen kysymys…mielikuvan on pakko herätä ja käsitteen syntyä ihmistä katsellessa.

– Mitä tapahtuukin, lohtu että elämä on antanut sen elettäväksi.

Envall stimuloi lukijan ajattelemaan jo yhdellä sanallaan.

Nykyisinä vaikeina aikoina on hyvä muistaa, että elämällä já maailman tapahtumilla on taipumus muuttua nopealla syklillä. Ihmisiä ahdistellaan mediassa väkivallan vastakkainasetteluilla. Hyvä ja paha risteilevät. Kun ihminen herää aamulla, ovat tästä maailman kurimuksen ajattelusta ja uneksimisesta merkkinä vain naruksi kiertyneet lakanat.

Envall tuumii, että sanat ovat yhteisiä. Niillä on yksityisiä merkityksiä, jotka tarttuvat meihin tilanteissa, joissa ne opitaan. Kun ihminen sanoo vaikka sanan koti, niin sillä on miljoonia merkityksiä, jokaiselle omansa. Toivottavasti usein lämpimiä.

Envall herättää lukijan tiettyyn sarkastiseenkin optimismiin. Hänen puheensa on kuin raikas tuulen henkäys, kun ihmisen talvi alkaa väistyä. Varmaan jatkan muutaman kuukauden vapaa- aikoina kirjailijan timanttien seulomista ja sen jälkeenkin omassa kokemuskartassani vuosia.

Excellent ++

Jouko Varonen

SARV:n jäsen