Markku T. Hyyppä: Ikääntyvän muistikirja, Duodecim Kustannus

Mainio muistiopas neurologilta

Aina ei tarvitse huolestua

Markku T. Hyyppä: Ikääntyvän muistikirja, Duodecim, Kustannus

– Tulet huoneeseen, etkä yht´äkkiä muista ja tiedä , mitä ihmettä teet siellä.

– Avaat jääkaapin oven, muttet muista, mitä sieltä pitikään ottaa.

– Tulet työhuoneeseen, etkä enää muista mitä varten.

Hyyppä, etevä myös esseistinä, kertoilee että nämä ns. ovenavaamisilmiöt ( engl. Doorway effect) eivät ole hälyttäviä merkkejä, muistisairautta eivät ollenkaan. Viimeistään eläkeiässä alkaa samanaikaisista muistitehtävistä selviytyminen tuottaa vaikeuksia. Eläkeiässä muistin pätkimistä esiintyy varsin usein. Huolestuttavaksi tämä muuttuu, kun alkaa tulla mukaan vaaratilanteita ja entisten taitojen totaalista katoamista.

Esseistin ja neurologin taidot omaava Hyyppä pohjustaa jutusteluaan antiikin tavoilla hoitaa muistisairauksia, etenee tuota pikaa alueelle, joka kiinnostaa mattimeikäläistä. Pistää oikein luettelon arkipäivän nikseistä muistin huoltamiseen ja parantamiseen:

– kehitä myönteisiä tunteita

– vältä pahaa stressiä

– kuntoile

– kulje metsässä

– nuku hyvin

– lue kirjoja

– musisoi, kuuntele musiikkia

– juo maitoa, vihreää teetä, punaviiniä

– jaa positiivisuutta ympärillesi

– jne…

Että mitä. Enpä ole aikoihin lukenut näin hyvin ja asiantuntemuksella kirjoitettua kirjaa. Toki mukana on paljon ns. elämäntapaoppaiden tuttuja viisauksia.

Esseistiltä onnistuu tempaista lukija mukaan myös verbaalilla esitystavalla. 98% kirjasta on kuitenkin faktoihin perustuvaa tietoa. Joskus Hyyppä innostuu mitätöimään terveyskauppojen muistilääkkeet ja Omega-3 kapselit joutavina lumehommina, mutta toisaalta sisällyttää omega kolmen muistivinkkeihinsä.

Mitäpä tässä muuta kuin todella valaistuneena marssimaan päiväkahville, vai oliko se lounasaika? Hätä ei kuulemma ole tämän näköinen.

Jouko Varonen