Marko Annala: Paasto, Like kustannus

Upea romaani

Uskon kilvoitus

Marko Annala: Paasto, Like kustannus, 2018

Marko Annala ( s. 1972 Joutseno) tunnetaan mm. Mokoma-yhtyeen perustajana ja laulajana. Hänen omintakainen laulutyylinsä ammentaa mm. Death metal – murinalaulusta ja suomirock-laulutyylistä.

Annalan esikoisromaani Värityskirja on saanut paljon kehuja arvostetuilta kriitikoilta, ei vähiten kielellisten ansioidensa vuoksi. Annala itse on tuttu vieras ortodoksisissa Liturgioissa ja Vigilioissa, joissa itsellänikin on tapana käydä Suomen vanhimmassa ortodoksikirkossa Lappeenrannassa.

Ortodoksisuuden ytimeen, mutta myös uskontaisteluun keskittyvässä kirjassa nuori mies elää perhe-elämää vaimonsa kanssa. Vaimo lähtee kuitenkin kehitysmaihin auttamaan hädänalaisia ja yhteydenpito häneen on vaikeaa.

Mies perustaa kuitenkin antikvariaatin jossa myy mm. tauluja ja kirjoja. Elämään kuuluu myös nostalgiamatka mummin ja papan kotitilalle, joka kuuluu jo lähihistoriaan, mutta kiinnostaa esineistöllään ja miljöillään.

Uskontaistelu on kuitenkin kirjan pääsisältö. Annala kuvaa upealla kielellä ja sielukkaalla ilmaisulla miehen ajatuksia ja vähitellen selkiytyviä ratkaisuja ortodoksisuuden suhteen.

Pidin kirjasta. Se tempaisi tietysti mukaansa niin, että kohtapa takakansi napsahti käteen. Mutta hupsista ja kuinka ollakaan, kello näyttikin jo kolmea aamulla, vaikka olin aloittanut lukemisen 21.00 illalla. Luulisin, että Annala on luova monilahjakkuus, josta tullaan kuulemaan lisääkin.

Jo esikoiskirja osoitti, että Annala on reilusti kärkipään prosaistejamme, joskaan ei aivan terävää kärkeä vielä, mutta sekin aika varmaan koittaa. Sitä ei estä sekään, että uskonnollinen eetos lyö läpi tästäkin kirjasta, mutta ei ilman kritiikkiä kirkon pyhiä maneereita kohtaan. Etupäässä kirjan päähenkilö haluaa olla rehellinen itselleen.

Jouko Varonen