Mart Sander: Rouva Kukkin tytöt, Naisten sota, WSOY Kustannus 2022

Tyttöset venakkojen kynsissä

Rouva Kukk haluaa palvella miehiä

Mart Sander: Rouva Kukkin tytöt, Naisten sota, WSOY Kustannus 2022

Tuli mieleen venakkoaikaan Virossa sijoittuva romaani, ”Puhdistus”, joka herätti huomiota erityisesti länsimaissa. Se oli aika raskas kirja.

Nyt Sander ottaa asiaan kevyemmän ja populaarimman näkökulman. Kas kun rouva Kukk ylläpitää tyttöjä juuri siinä tarkoituksessa että miehillä on hauskaa ja kun on hauskaa, niin raha ja arat tiedotkin ovat löysässä.

No, venakko-kuulustelija löytää tyttötalon pitäjästä kymmeniä raskauttavia syytöksiä, jopa sen, että hän on neulonut villapaidan venäjävastaiselle henkilölle.

Rangaistuslaitosta tulisi ”rikkomuksista” kymmeniä vuosia, mutta olisi yksi keino. Jospa kuuntelette ja välitätte erään tietyn herran puheita, niin painetaan muut raskauttavat rikokset villaisella.

Virolainen Mart Sander ( s. 1967) on saavuttanut melkoista mainetta yhdistämällä raskaat sota-ajan asiat ja kevyen viihteen, jota tietysti tyttötalossa riittää.

Sota-aika on vain vienyt tytöiltä asiakkaita, mutta aina joskus tulee taloon polttariporukka sotilaita ja silloinhan tytöillä ja emännällä riittä hauskaa.

Tuleepa semmoinenkin tilanne, kun porukkaan pitäisi hyväksyä nuori tyttö, oikeastaan lapsi vielä. Mutta hyvin tuntuu tylleröinen porukkaan sopeutuvan. Pirtsakka ja järkevä neitokainen.

Jos olin Sofi Oksasta lukiessani vähän ahdistunut, niin Mart kyllä saa ilon pintaan vaikeistakin hirtoriallisista ajoista kertoessaan.

Kolmiosainen sarja ”Rouva Kukkin tytöt” on palkittu Virossa mm. elokuvana Efta-palkinnolla ja tietysti levinnyt myös kansainvälisille kustantajille. ” Naisten sota” on kolmiosaisen sarjan toinen romaani.

Kiitosta kiitosta hyvästä mielestä tummien aikojen keskellä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen