Marvel, kaikki mitä haluat tietää

Marvel-tietopaketti

Efektiivistä lasten fantasiaa

Marvel, kaikki mitä haluat tietää, Sanoma Media Finland

Kapteeni Marvel on C.C.Beckin ja Bill Parkerin luoma sarjakuvahahmo. Hänellä on supersankarien perusvoimat, yliluonnollinen vahvuus, sekä lentokyky. Kapteeni Marvelin ympärille muodostui myös ensimmäinen niin sanottu supersankariperhe. Kapteeni Marvelin ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1940 ja Suomessa 1950-luvun Sarjakuvalehdessä.

Tämä kirja alkaa erittäin hyvillä luonnehdinnoilla Marvelin teemoista:

Älä epäröi. Usko suuriin unelmiin, niin pystyt muuttamaan maailman.”

Meidän kuuluu muistaa- ja muistuttaa kaikkia muita – että kaikki imiset ovat tasa-arvoisia, niin miehet kuin naiset.”

Tällä kansakunnalla on alusta asti ollut perimmäinen johtoajatus: meidän on puolustettava sitä, mihin uskomme – seurasi siitä mitä hyvänsä.”

Tehtäväni on aina ollut luoda parempi tulevaisuus. Aina tulee olemaan jotakin, minkä puolesta taistella. Ja minä tulen aina olemaan sotilas.”

Marvelin porukka on laajentunut, ja tämä tietokirja-järkäle tekee selkoa jopa pienistä yksityiskohdista henkilöiden historiikeissa.

Itse pidin kirjan taittoa hengästykseen asti rauhattomana, mutta kun innostuin lukemaan puhekuplia ja pikki tietoiskuja, huomasin, että tässä ollaan vähintään yhtä suuren maailman kanssa tekemisissä, kuin konsanaan tarussa sormusten herrasta.

Niinpä niin. 50 – luvun lehdet, kuten Tex Willer ja Kapteeni Mikin seikkailut Villi-länsi lehdessä antavat vain kalpean kuvan siitä mihin suuntaan sarjakuvataide on kehittynyt. Tietysti nämä Marvelin kuviot ovat täynnä väkivaltaa ja taisteluita, mutta näyttää siltä, että oikeamielisyys on näissäkin perusajatuksena ja nykyajan lapsille nämä efektiiviset seikkailut ovat elävää todellisuutta. Eri asia on tietysti, että voiko väkivallan avulla puolustaa hyviä tarkoitusperiä ja sopivatko väkivaltaiset sarjakuvat lapsille vai haetaanko niillä aikuisten kohderyhmää.

Jouko Varonen

Vastaa