Mary Roach: Ryövärikarhu ja murhaajapuu, Luonto ihmisen lakeja rikkomassa, Tammi Kustannus 2022

Onhan ne eläimet saatava aisoihin

Kun perhostoukat joutuivat oikeuteen

Mary Roach: Ryövärikarhu ja murhaajapuu, Luonto ihmisten lakeja rikkomassa, Tammi Kustannus 2022

Jossakin päin maailmaa haastettiin perhostoukat oikeuten, kun ne tulivat kotipiirin kasvillisuutta tuhoamaan. Toisen kerran karhu sai syytteen, kun häiritsi rauhallisia ihmisiä. Onpa kuolemantuomioitakin langetettu. Nykyisin myönnetään kaatolupia villieläimille jotka tulevat kotipiiriin tai kaupungin keskustaan liikenteen esteeksi. Perhostoukat tosin selviytyivät kanteesta, kun ne ehtivät muuttua perhosikisi oikeusläsittelyn aikana.

Mary Roach asuu Kaliforniassa ja on mielestäni tehnyt tämänkin kirjansa vähän huumorilla maustaen.

…”Jokin metsästävä lokki oleilee – tai ainakin oleili – Pietarinkirkon aukion tienoilla…kukkakoristelun tuhoamisen aikoihin…lintu vangittiin filmille…se syöksyy nokka ojossa ironisena aikeenaan paavin vapauttaman valkoisen rauhankyyhkyn nappaaminen”…

No ranngaistuskin tuli. Perinne katkesi. Siitä lähtien vapautettiin heliumilla täytetty kyyhkyn muotinen ilmapallo.

Entisinä aikoina, 1800 – luvulla haastettiin häirikköeläimet oikeuteen ( mikä oli surkuhupaisaa): Kanne saattoi raueta, jos ko. eläimellä oli huollettavanaan poikasia.

Apinat ne vasta ovat varastelevia rikollisia. Hanhet pilaavat ulosteillaan umarantojen veden uimakevottomaksi. Maaviljelijät kipuilevat myös hanhien tihutöiden vuoksi. Osalle susihukkasista annetaan kulemantuomio. Hirvelämiä tapetaan liikenteen vaaratilanteiden vuoksi aika rennosti.

Nykyisin ei luoteta oikeusistuimeen. Nirri vain pois, jos eläimestä on haittaa ujaalle ihmissuvulle.

Kirjahan on hassua luettavaa ja kirjoittajan ote on paremmin myötämielinen puoleen ja toiseen. Mikähän tuomio lienee ennen ollut verenhimoisille itikoille. Entäs punkeille.

Huh huijaa.

Kiva kirja, josta tykkäsin, enkä voinut lopettaa lukemista. Kutitteli usein nauruhermojakin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen