Masennuksesta selviää, Docendo

Miten selvitä masennuksesta?

Tärkeä ja hyödyllinen kirja

Elina Hiltunen-Elina Hiltunen: Masennuksesta selviää, Docendo 2018

Masennusta on monenlaista. Toinen selviää siitä kotikonstein, joku ”putoaa tuolilta” esim avioeron tai rahavaikeuksien vuoksi. Ikävä kyllä nykynuorille ”tarjotaan” masennusta jopa valtiovallan taholta. Työttömiä kyykytetään ja heiltä viedään vähäinenkin omanarvontunto.

Kirja antaa esimerkkien valossa selviytymiskeinoja, joista eräs on lähteä varhaisessa vaiheessa vaikka sairaanhoitajan puheille. Hän voi sitten ohjata potilaan vaikka mielenterveysasemalle.

Oman kaupungin mielenterveysasemalla minut otettiin erittäin hyvin vastaan. Sain heti apua, ja pulmiini tartuttiin niiden vaatimalla vakavuudella. Olen ollut tyytyväinen kaikkeen saamaani hoitoon ja apuun.”

Ilman masennuslääkkeitä minua ei olisi enää olemassa. Niiden ansiosta säilyin hengissä.”

Lääkkeiden ja ensihoidon ohella voi psykoterapiastakin olla apua. Kun saa jutella jonkun ihmisen, vaikka psykiatrin tai psykologin kanssa, voi jokin lukkoa aueta. Yleensä psykoterapia on pitkäaikainen hoitomuoto. Hyvä psykiatri-potilassuhde sinänsä voi ”hoitaa” potilasta ilman lääkkeitäkin.

On usein onnellinen sattuma, että jokin lääke puree hyvin masennukseen. Niinpä lääkkeen avulla voi päästä loppuelämäkseen eroon oireista. Jotkut nimittävät psyykenlääkkeitä mömmöiksi, jotka muuttavat persoonallisuuden. Mutta on suuri joukko niitäkin, jotka ovat saaneet lääkkeiden avulla uuden rikkaan elämän. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen on myös tärkeää, jos masennus ei ole vielä edennyt pitkälle.

Kirja on tosi hyvä ja hyödyllinen. Siihen antavat ”potkua” monet masennusta poteneiden esimerkkitapaukset. Ja toden totta, kirjan otsikointi on osunut oikeaan: Masennuksesta tai jopa psykoosista voi selvitä nykylääketieteen tai hyvän terapeutin ja läheisten ihmisten avulla.

Jouko Varonen