Masennus antaa aikaa
Mieliala voi olla oire
Juha Lehti: Masennus mahdollisuutena, Matkaopas muutokseen, Kirjapaja 2017
Masennus lienee yleisimpiä syitä sairaseläkkeelle tai pidemmälle sairaslomalle jäämiseen. Psykiatrien vastaanotot täyttyvät masennuspotilaista, joille usein keksitään sopivat pillerit mielialaa kohottamaan. Lienee kuitenkin niin kuin entisellä ydinvoimalan valvojalla, kun punainen valo alkoi vilkkua. Hänellä oli täsmälleen kaksi vaihtoehtoa, sammuttaa punavalo tai etsiä syy siihen, miksi valo vilkkuu. Myös masennus on tietynlainen punainen valo, joka on merkki siitä, että jotain on vialla, esim. sosiaalisissa suhteissa tai parisuhteessa.
Masennus on toisaalta hyväkin asia. Se antaa aikaa selvittää ongelmat ja masentuneella ihmisellä on yleensä vielä herkempi havaintokyky omiin ongelmiinsa kuin taviksilla. Masentunut ihminen joutuu tekemään elämän inventaariota. Tärkeä kysymys on: ”Missä olen nyt?” Ongelmia voi olla kotona, parisuhteessa, muiden ihmisten kanssa, työssä, vapaa-ajalla, terveydessä, raha-asioissa, tunteissa, jne…
Kirja tarjoaa myös itsehoito-ohjelman masennukseen sairastuneelle. Tässä masennus nähdään sinänsä normaalina ja terveenä mutta kesken jääneenä muutosprosessina. Kun poljet naulaan, niin että naula jää jalkapohjaan, pitää kivun aiheuttaja vetää pois, että paranemisprosessi pääsee alkuun.
Mitä sitten omaisen pitäisi tehdä tai mitä ei pitäisi tehdä? Ainakaan ei pitäisi vähätellä masentunutta. Masentuneen tuntemuksia on kunnioitettava. Ei myöskään kannata nostaa itseään pääosaan. Alkoholia ja päihteitä ei saa käyttää masennuslääkkeenä. Masentuneelle on annettava huomiota. On myös otettava apua vastaan, jos masentuneen kanssa ei pärjää.
Kirja on selkeästi jäsennelty kokonaisuus ja auttaa osaltaan ymmärtämään masennuksen mekanismeja. Aina ei psykiatrin penkki ole tarpeen. Kotikonstejakin kirjassa tarjotaan. Joskus voi masennus jopa hoitaa parisuhteen tulehtumia.
Jouko Varonen