Matin maailma, Äärimmäisyyksien ihminen ja urheilija Matti Nykänen, Kirjapaja Kustannus 2020

Matin keikoilla kansa läträsi

Sumuhypystä patsasspekulointiin

Arto Teronen, Jouko Vuolle: Matin maailma, Kirjapaja 2020

…”Matti teki, mitä halusi, ja hyvin suoraviivaisesti. Jos hän ei pitänyt jostakusta, se ei jäänyt salaisuudeksi. Mitä isompi kaveri, sen varmempi tappelu”…

…”Jos on niin lahjakas kuin Matti ja harjoittelee niin paljon kuin Matti ja edes suunnilleen oikein, niin ehkä ei voi välttää tulemasta maailman parhaaksi”…

…”Taitava sovitus sai Matin äänen sopivaksi taustanauhoille, jotta laulajana esiintyminen oli mahdollista, viihdetaide taas perustui vankkaan maineeseen maailman parhaana mäkihyppääjänä”…

Kirjan kirjoittajapari Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat kustantajansa Kirjapajan vankkaa kalustoa. Itsekin viihdyin Kirjapajan leivissä puolenkymmenen kirjan verran. Mutta nämä veijarit ovat olleet siellä missä huippu-urheilijoita on tehty, eli kotipiirissä.

Maneerina heillä oli, että kuvat kirjaan otettiin urheilijasankarin haudalla ja samalla jututettiin yhtä ja toista arjen asiantuntijaa, eli sukulaisia, ystäviä ja lähisukua.

Näillä eväillä tulee hyvä ja tuore kirja. Suomalaiset ovat kovia juttelemaan, kun heidät saa sille tuulelle. Tottakai pro-miehet hersyttelevät kielenkannat liukkaiksi ja tarinoita riittää. Upea teoshan on kysymyksessä ja kansaan menevä.

Ulkomaiset mäkihyppääjät, alan huiput, olivat todella järkyttyneitä Nykäs Matin lähdöstä taivaallisille estradeille kannelta rämpyttämään, niin sanoakseni. Tuumivat, että eihän sen Matin kanssa jutella voinut, kun hän ei puhunut muuta kuin suomenkieltä. Nykänen oli mahtava keskittyjä. Siinä ei saanut häiritä ja huippu-urheilijan elkeet olivat semmoiset, että häntä ei tosiaan häiritty. Olisi voinut tulla vaikka lättyyn suupalteille.

Kiva kirja ja ammattimiehet ovat osanneet asiansa. Ihan löysin uusia kuvakulmia mestarin elämään. Hyväksikäyttäjiä miehellä riitti ja rahaa tehdään vielä kuoleman jälkeen, kun ns. ystävät ja rakkaat haukuskelevat esim. Matin veloista. Masa kun ei kuulemma jättänyt jälkeensä muuta kuin vinon pinon karhukirjeitä.

Ollos iäti muistettu suomalaisten sydänkäpynen.

Halavattu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen