Mato Valtonen, Hullunrohkea monitoimielämä, Docendo Kustannus 2021

Anekdooteissa löytyy

Mato Valtosen näköinen kirja

Vesa Kontiainen, Kjell Starck, Mato Valtonen: Mato, hullunronkea monitoimielämä, Docendo Kustannus 2021

No niinhän siinä kävi, kun yritti saada ”matoa” koukkuun, että kirjantekijät saivat ääninauhoilleen semmoisen ilotulituksen jotta oksat pois suutarin joulukuusesta.

Mato kertoilee omalla nimellään suurimman osan kirjasta ja kirjantekijät tietysti taustoittavat parhaansa mukaan. Jätkähän oli ihan pellemies ja se jos mikä vetosi kansaan.

Joskus kyllä keikalla käynti vähän hirvitti, kun Madon porukka oli varma, että siellä odotti vihamielinen jengi, joka halusi pistää turpiin.

Mutta Sleepparitpa palkkasivat omat gorillat mukaan keikoille ja jengeiltä meni enin halu rähinöintiin, kun piti kuivata tämän tästä verta tihkuvaa nenulia.

Sleepparit kajahti kansaan kuin konsanaan sodanjulistus näivettynyttä ja aristokraattista viihdemusiikkia kohtaan.

Mato kertoo, että hänen bändikavereikseen otettiin enemmän tai vähemmän ”hulluja”, siis luovia, yksilöitä. Eräskin eleli vanhan äitinsä kanssa ja sanailu meni jotenkin tähän tapaan:

– Tuohan kalkkiperse kahvia pöytään.

No äiti tykkäsi tämäntyylisestä huumorista, joten ei siinä mitään. Ihan omiaan oli tämmöinen sananiekka vaikka autonpesijäksi Sleeppareihin. Heillä oli semmoinen tyyli, että kaikki vittumoiset ja luovat hullut oli kerättävä ympärille, vaikka suosikkiyhtyeen keikasta jäi vain viisikymppinen jokaiselle.

Mato tarinoi kivasti ja ihan tuo ”matoraamattu” piti lueksia illan ja seuraavan päivän aikana. Luovia yksilöitä olivat Sleepparien pojat ja amerikoissakin tuli mm. käytyä näyttämässä taitojaan. No Leningrad cowboys oli sitten ihan oma lukunsa ja nosti Madon uudelle levelille.

Hyvä Mato.

Nämä halavatun suomalaiset jörrikät panisivat tuommoiset surunpilaajat mieluusti giljotiiniin. Mutta on siinä se, että Madon parimetriset gorillat voisivat olla eri mieltä. Monena on Mato ollut ja vientiä riittää vieläkin, joten varohan, ettei ikääntyneeltä sleepparilta keinutuolin jalka katkea, kun tulee hyviä ideoita mieleen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen