Matthew McConaughey: Vihreää valoa, WSOY Kustannus

Elokuvagurun positiiviset elämäntapavinkit

Elämänkerta ja paljon muuta

Matthew McConaughey: Vihreää valoa, WSOY Kustannus 2021

Niin se vain on, jos itsestäni puhun, että susirajan pojan lapsuus oli aika raffia, mutta tulipa oltua kirjaston suurkuluttaja ja mieleen pasahti, että jospa joskus…

No, kolmekymppisenä löysin itseni Helsingistä, istumassa ykköset päällä Lilla Teatterin etupenkistä. Kustantajani julkkarit kun pidettiin sinä vuonna siellä ja omaa nuortenkirjaani jopa näyteltiin teatterin lavalla. 24 kaupallista kirjaa tuli tehtyä.

Mutta minun haaveeni eivät ole samalla tasolla tämän kirjan kirjoittajan kanssa. Hän kun sanoo mm, että kun suhtautuu elämään positiivisesti ja uskoo siihen mistä haaveilee, niin jopa tulee tehtyä pienenpienetkin ratkaisut elämässä siihen suuntaan, että suuri haave joskus toteutuisi.

Paljon on timantteja tässä kirjassa, jota tekemään kirjailija pakeni erakoksi. Hän oli pitänyt mm. päiväkirjoja niistä kivoista ja iloisista asioista, joita pitää arjessa harrastaa, että tulee hyvä mieli.

Tietysti Matthew opettaa paljon muutakin. Aggressiotkin tulevat jossakin kohtaa framille ja niiden problematiikka. Varsin paljon on efektiivistäkin antia tarjolla, kuten oheisessa otteessa kirjasta, kun portsari kohteli kaltoin pojan isää:

…”Seuraava mitä muistan: portsari retkotti selällään pöydällä sisällä baarissa, ainakin viiden metrin päässä ovesta, ja minä olin hänen päällään ja hakkasin häntä nyrkillä, kunnes humalaiset huutelut baaritiskiltä vaimenivat hiljaiseksi muminaksi. Tappelu oli ohi. … Sinä iltana minusta tuli hänen poikansa, ja hänen silmissään mies.”…

Hyvä kirja ja täynnä elämäntapatimantteja. Sitä mieluusti lueskelee ja samalla etsii vertaistukea itselleen. Niinpä niin, ei se ole hyvä mies, joka on sydänmies ja herkkä, vaan se, joka käy perhettä uhkaavan henkilön kimppuun kuin nälkäinen gorilla.

Sydän on sivuroolissa kun miestä tarvitaan. Lättyyn tulee herkistelijöille. Uroksen ikiaikainen tehtävä on olla vahva. Siitä ne tytötkin tykkäävät.

Et siltappaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen