Matti Esko, Onnellinen kulkija

Matti Eskon mukana

Läheisyyden lämpöä ja eron ikävää

Matti Esko: Onnellinen kulkija ,musiikki-CD-boksi, Valitut Palat 2018

Matti Esko on tuonut minulle mukavia hetkiä. Erityisesti hänen laulunsa soveltuvat matkamusiikiksi, ja varaankin tuhdin annoksen Matti Eskoa auton lokeroon, kun lähden aina kesäisin pohjoisen maisemiin. Kuusamo tuntuu olevan Matti Eskolle, kuten monelle muullekin iskelmälaulajalle, toiveiden satumaa.

Mikäpä siinä, nämä ajatukset rimmaavat yksiin myös omieni kanssa. Rekkamies-teema lähti liikkeelle kaurapuuromainoksesta ja on levinnyt sitä kautta Valtion rautatie – lauluun ja vaikkapa bussikuski-iskelmiin.

Tämänkertainen kooste esittelee paljon uudenmakuistakin Eskon tuotantoa. Tietysti entiset suosikit ovat mukana. Eskon musiikki huokuu usein läheisyyden lämpöä ja rakkauden tuntoja. Joskus laulujen minä kokee matkoillaan ikäviäkin sattumuksia, kuten silloin, kun pettävään mieheensä tuskastunut nainen pyrkii rekkaan, matkalle Ouluun.

Matti Eskon tie valtakunnalliseen suosioon alkoi samalla tavalla kuin monen muunkin laulajan ura, nimittäin Syksyn sävel – menestyksen kautta:

Sain kilpailusta niin paljon julkisuutta, että pääsin kiertämään muuallakin kuin Oulussa ja sain levytyssopimuksen. Ennen kilpailua olin pyörinyt vain siellä pohjoisessa. Kirjapainossa sanottiin, että tule takaisin, jos homma ei kannata. Mutta ei tarvinnut mennä.”

Eskolla, niinkuin monella muullakin artistilla, on ollut myös laskevia suuntauksia ja masennusta, kun keikkakalenteri ei ole täyttynyt toivotulla tavalla tai on täyttynyt liikaa. Mutta hän on pysynyt laulujensa kautta suomalaisen, rakastavan ja tuntevan, työtä pelkäämättömän miehen esikuvana ja tekee jatkuvasti keikkaa aina Helginstä Inariin ja siltä väliltä. Pidin kokoelmasta. Se antoi myös uutta ilmettä Matti Eskon -taiteilijanprofiiliin.

Jouko Varonen