Mauno ja Muka – Monsterit, Töräys pimeässä, Sekoilua siivillä, Kirjapaja ja Lasten Keskus Kustannus

Värikäs monsteriskaala

Maunon mielikuvitustystävät panevat haisemaan

Zanna Davidson/Melanie Williamson: Mauno ja Muka-Monsterit: Töräys pimeässä , Sekoilua siivillä, Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy 2018

Raikas tuttavuus tämä kuvittajan Muka-Monsteri – kaarti. Ihan tulee mieleen opettaja-ajat kun ylivilkkaat lapset piirtelivät outoja örkkejä kirjojen sivuliepeisiin. Niinpä niin. Maunokin taitaa olla vähän heikossa hapessa, siis henkisesti. Monsteriystävistä koituu sekä terapia-apua, että vaikeuksia, joita pidetään vilkkaan pojan outoina tempauksina.

Kun äiti laittaa Maunon sukat pesukoneeseen, ovat tietysti nämä haisuli-limanuljaskat sukkien mukana ja Maunon on ne pelastettava. Ei muuta kuin räpläämään salaa pesukone auki kesken pesun. Vesivahinkohan siitä tulee, siis ihan fyysinen eikä kuviteltu.

Kun ollaan lähdössä perheen Espanjan reissulle, niin tietysti on tämä sekalainen seurakunta mukana Maunon repussa. Jo laukkuhihnalla Mauno pelkää että monsterit katoavat hihnan uumeniin ja sukeltaa hihnalle laukkujen sekaan, taaskin ihan oikeasti ja aikuisten fyysisesti.

Mukana reissulla on täydellinen kympin arvoinen serkkupoika, jolla ei ole henkisiä vaikeuksia, todistuksessa rivi erinomaisia ja muutenkin kaikki mallissaan. Mutta hänellä on lentopelko. Mauno arvelee, että monsterit voisivat auttaa tässä asiassa, hauskuttaa sukulaispoikaa.

Että mitä. Kirja on pirteä uutuus. Aikanaan, kun olin saman kustantajan kirjailija, käytin myös mielikuvitusystävä-ideaa. Tietysti asiaan kuuluu, että kun vaikeudet on ohitettu, niin sekava miellekaarti hyvästellään, tai nämä itse katoavat hyvässä sovussa.

Maunon monsterikaarti on tullut pysyäkseen ja kirjasarja tietysti jatkuu ja jatkuu. Loppuidylliä suosittelevana olisin valmis toivomaan onnellista ratkaisua myös tälle tarinalle, joka kääntyy jo fyysisiksi vaikeuksiksi, siis aikuisten oikeiksi. Labiili henkinen tila kun kielii vaikeuksista eikä ole lapselle suotava pitkän päälle.

Jouko Varonen