Max Manner, Matador, Bazar Kustannus 2019

 

Max Manner tykittää

Poliisimies harmaalla alueella?

Max Manner: Matador, Bazar Kustannus 2019

Max Manner tuntuu osaavan tällaisten ”kesädekkareiden” tekemisen. Homma haisee pahasti itsensä poliisimiehen taholla ja häntähän tietysti pyydetään taas sekaviin puuhiin oudon sarjamurhaajan tiimoilta.

Manner kirjoitti taannoin juutalaistaustansa stimuloimana kirjan Kadotettujen kahvila. Mieshän nosti profiiliaan tässä kirjassa ja tälläsi ihan oivallista proosaa, vaikka kriitikoiden pällisteltäväksi.

Nyt sitten taas pannaan haisemaan. Ja toden totta, ongelmanasettelut ovat melkoiset. Matador-nimi kun viittaa murhaajaan joka käyttelee härkätaistelijoiden välineistöä, mitä tulee veritekoihin.

Että mitä.

Näyttääpä siltä, että Max Manner liikkuu paljolti jerrycottoneista tutulla, taatulla verbaalilla tasolla. Huumoriakin pitää olla, tottakai.

Jo Mauri Sariola – vainaa käytteli menestysdekkareissaan onnistuneesti stereotypioita, mitä tulee henkilökuvaukseen tai miljöisiin.

No, tietysti osallistuin mieluusti murhatalkoisiin, kun kriitikkokin tarvitsee joskus vähän kesäviihdettä. Luxenburgilaistunut Manner esiintyy luultavasti kirjailijanimellä, tuli vain sellainen mielikuva. Mutta mistäpä tuota tietää. Manner on toiminut matkanjärjestäjänä ja oppaana ja tietysti ihmis- ja miljöökuvaus, joka jää vähän ohueksi on todella nähtyä ja fiktioksi jalostettua.

Tekijä – käytetystä voimasta ja väkivallasta päätellen mies – vihasi vakituisen partnerin pettämistä. Koska teot olivat tapahtuneet pitkällä aikavälillä, hän todennäköisesti valitsi uhrinsa huolella ja suunnitteli tekojaan pitkään ennen varsinaista toteutusta.”…

Niinpä niin. Piti kriitikon kääräistä lopulta hietikkoalusta rullalle ja lähteä rasvaamaan palanutta selkäänsä. Sehän oli tämän halavatun Max Mannerin syy. Mitä sitä pitää kirjoitella niin makoisaa tekstiä, että t-paita unohtuu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen