Hyppy pahuuden ytimeen
Murhamysteeri Kroatiassa
Max Seeck: Haadeksen kutsu, Tammi Kustannus 2018
” Niin. Ne hemmetin ressukat. Vanha englantilainen sanonta kuuluu: – voit ohjata hevosen veden luo muttet pakottaa sitä juomaan, Mary sanoi nyt vakavana ja kohensi ryhtiään. -Tässä on kyse juuri siitä, hyvät herrat. Teimme parhaamme auttaaksemme niitä ihmisiä. Mutta he eivät kuunnelleet.”
Kroatian, Zagrebissa murhataan neljä nuorukaista joiden henkillöllisyys ei ole heti selvillä. Myös heidän puuhailunsa asunnossa on hämrän peitossa. Asunto on Brittannian valtion omistama. Daniel Kuisma, Seeckin sarjan päähenkilö, alkaa ounastella jotain ikävää. Hänellä nimittäin on omat taustansa ja mm. sotarikosoikeudenkäynti, josta sai kuitenkin vapauttavan tuomion.
Tuotapikaa Kuisma joutuu selvittelemään mm. yhdeksäntoistavuotiaan, korkealla älykkyysosamäärällä varustetun massamurhaajan toimia. Murhaajan viesti antaa ymmärtää, että seuraavana aamuna kello yhdeksän aikaan ” Lontoo on polvillaan”.
On siis pidettävä kiirettä. Oletettavasti on odotettavissa vakavia terroritekoja. Poika tahtoo kuitenkin tavata vain Kuisman, sillä Kuisman edesmenneen vaimon veljellä on kytköksiä tähän sarjamurhaajahakkeriin.
Hommassa tuntuu olevan myös tiivistymistä sekuntikellon lukemiin kuten parhaissa Bond-elokuvissa. Myös sairas ja yliälykäs massamurhaaja haiskahtaa tutulta. Mutta kirjan juoni on todella mutkikas ja efektiivinen. Se ei päästä lukijaa helpolla.
Mitä siis? Haadeksen kutsu on ehkä Seeckin viimeinen dekkari tätä lajia. Seuraavan sarjan on kerrottu sisältävän mm. naispäähenkilön, joka selvittelee rikoksia.
Mutta mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Kirjaa lukiessa tuli mieleeni anekdootti, kun Hannu Tarmio tuumasi Agatha-tädille, että vähän pitkästyttäviä ovat juonenkulut kirjoissasi. Johon Agatha napsautti: – Mutta eikös loppu olekin aina jännittävä. Jotkut dekkarit vain ovat vain sellaisia, että huolimatta trilleriaineksista materiaalia ja spekulointia olisi vaikka viiteen kirjaan.
Tämä mainio teos sopii niille, jotka haluavat käyttää hoksottimiaan ja tykkäävät älyllisistä ja haasteellisista lukukokemuksista.
Jouko Varonen