Medusan kasvot, Hexen Press 2018

Johdatus kauhufiktioon

Kansa tykkää kauhusta

Timo Hännikäinen: Medusan kasvot, Kirjoituksia kauhusta, Hexen Press 2018

Kuulun niihin ihmisiin, jotka vaikeroivat, kun televisiosta ei tule muuta kuin kauhua, väkivaltaa ja seksiä. Uusinnat seuraavat toistaan ja hirvittävyyksiä näytetään lasten katseluaikaan pätkinä vaikkapa ennen uutislähetyksiä.

Muistan toki katsoneeni kauhuelokuvan Linnut ja muutamia nykyaikaisempiakin kauhukuvia, koska perheessäni sattuu olemaan kauhufani, joka vaatimalla vaatii katselemaan kauhuleffoja, vieläpä aamuyön tunneille asti. Itse olen kuitenkin niitä ihmisiä, jotka käyvät nukkumaan kello 10.00.. Ainut vähän jännittävämpi kirjani oli Mika ja huppumies ja taisin myös kirjoittaa johonkin jatkokertomuksen Tunnelitulli, jossa isot pojat vaativat alakoululaisia tuomaan rahaa maksuksi tunnelin läpi kulusta.

Mutta asiaan. Timo Hännikäinen on kauhutaiteen asiantuntija ja hänen esseensä ovat monipuolisia ja kauhun anatomiaan pureutuvia. Ruudulta katsottu kauhu on toisaalta turvallinen ja kutkuttava kokemus joillekin, samoin kuin siperianriikerin katselu panssarilasin läpi 20 sentin etäisyydeltä. Mutta on niitäkin jotka voivat pahoin vaikka ovat turvassa katsoessaan kauhua.

Sodan kauhuista on vanhuksilla paljon kokemuksia. Se oli sellaista raakuutta, joka ei mahdu tajuntaan, vaan rikkoo psyyken vielä jälkipolviltakin. Moni mies ei palannut sodasta henkisesti terveenä ja jatkoi pahan perinnettä perhepiirissä, koska siihen aikaan ei annettu kriisiapua ja maalla ei naapuritalon asioihin puututtu vaikka ne olisivat olleet nykylainsäädännön mukaan ehdottoman vankilatuomion arvoisia.

Kirja on hyvä teos kauhufriikeille. Itse olen kokenut nuoruudessa sitä lajia tarpeeksi, joten kirjan kertalukeminen riitti. Hännikäinen on asiantuntija kauhufiktion suhteen. Kirjassa on vielä aika rankka kuvitus. Toivoisinkin, että televio-ohjelmissa huomioitaisiin enemmän niitä, jotka haluavat ruudustakin kokemuksia tavallisesta ja rauhallisesta elämästä, kukaties luonnon ihmeistä.

Jouko Varonen