Mies monena
Kirjakaupasta vientiyhtiön johtoon
Meijerimies, Raino Kukkosen ja Kaslink Foodsin tarina, Docendo-kustannus 2019
Raino Kukkonen syntyi vuonna 1951 Pohjois-Karjalan Valtimolla. Lapsena hän haaveili liikemiehen ammatista, mutta syrjäkylällä ihmiset pudistelivat päätään pojan puheille. Luulivat Raino-poikaa vähän hurahtaneeksi. Mutta kuinka ollakaan, nyt 72 – ikävuoden paikkeilla hän on miljoonamies ja suuren vientiyhtiön pomo. Lapset jatkavat hommaa yhtiössä, kun Raino haluaa siirtyä eläkepäiville.
Raino toimi nuorena myös tiskijukkana. Kuopiossa, armeijan jälkeen hän sai jo työpaikan Kuopion Osuusmeijeristä. Kukkosesta tuli meijeriauton ajajan apulainen ja myöhemmin pakkauskoneen käyttäjä. Syttyi myös työpaikkaromanssi ja mentiin naimisiin Mairen kanssa. Meijerin pomomiehestä tuli Rainon hyvä ystävä.
Kuokkanen kiinnostui myös siitepölybisneksestä. Hänen onnistui kehittää mehiläisille sopiva Superpoll- mehiläisrehu. Se oli valkuaisjauheseos, jota valmistettiin maitoproteiinista, oluthiivajauheesta ja tomusokerista. Ternimaidosta valmistettu tuote oli seuraava innovaatio. Se auttoi huippu-urheilijoiden palautumista treenin jälkeen. Lehdet hehkuttivat miljardipottia Suomeen. Kohta tie johti yrittäjäksi ja Venäjän kauppakin aukeni metsäkemianteollisuudelle suunnitellun kaseiinijauheen avulla. Kaslink valittiin myöhemmin vuoden valtakunnalliseksi yritykseksi.
Mitäs siis. Kirja on kiva ja anekdoottipitoinen teos miehestä, jolla on tietotaitoa ja pelihuumoria. Niinpä hän on menestynyt vaikka on asustellut Sotkamon syrjäkylällä eikä esim. suurissa taajamissa.
Jukka Behm, kirjan kirjoittaja, ei ole vastaantulija myöskään kirjantekijänä. Hän on pohjoismaisen romaanikilpailun voittaja ja Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas.
Niinpä kirja on tietysti taattua tavaraa myös jokamiehelle. Lieneekö niin, että Kukkosen elämä on sujunut suhteellisen onnellisten tähtien alla, sillä sitä kuuluisaa särmää joskus puuttuu teoksesta.
Jouko Varonen