Messi-ilmiö, Minerva-kustannus

Maailman paras Messi

Jalkapallokirja, jota ei voi ohittaa

Sanjeev Shetty: Messi-ilmiö, Minerva-kustannus

Leo Messi oli pienikasvuinen argentiinalaispoika, jopa niin, että hänelle jouduttiin antamaan kasvuhormoonia. Tuli aika, että poika kiinnostui jalkapallosta ja tietysti isä ja veljet olivat hänen kannustajiaan. Pienen kokonsa vuoksi Leo oli kaikkien lemmikki ja häntä enemmän varjeltiin pelikentillä kuin kohdeltiin kaltoin. Tietysti tulivat nekin ajat, että mestaripelaajan ympärillä pyöri 2-5 vähemmän ystävällistä vastustajan pelaajaa, mutta sekään ei riittänyt. Verkko heilui.

Mieleen tulee argentiinalaisista jalkapallolegendoista mm. Diego Maradona, joka oli myös lyhytkasvuinen. Mutta lyhytkasvuisuudesta oli myös omat etunsa suurempien ja jähmeämpien pelaajien joukossa. Niinpä harhautukset onnistuivat nappiin ja maalintekokin sujui.

Espanjaan siirryttyään, kun Messi oli jo rankattu korkealle jalkapallopiireissä, häntä kosiskeltiin myös Espanjan maajoukkueeeseen, mutta Leo pysyi Argentiinan paidassa. Isä oli huolehtivat tukija, jonka ansioksi on laskettava se, että tie tähtiin onnistui sujuvasti, katujen kasvatilta.

Myöhemmin ( v 2010) Messistä leivottiin myös Unicefin kansainvälinen hyvän tahdon lähettiläs. Leo joutui myös isänsä kanssa tilille Panaman papereista. Heidät tuomittiin neljän miljoonan veropetoksesta 21 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja  yhteensä 3,7 miljoonan euron sakkoihin.

Kirja kuuluu jokaisen jalkapallofanin lukemistoksi, sillä Messi on lähellä Pelén titteliä maailman kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Teos on myös lukijaystävällinen, joskin taitoltaan vähän levoton. Kuviakin on kiitettävässä määrin.

Tämän kesän (2018) MM-kisoissa voitiin ikävä kyllä todeta se, että yksi megatähti ei ”kesää tee”. Siihen viisauteen päättyi Messinkin taival tällä kertaa. Mutta Messin ura jatkuu, sillä hän oli MM-kisojen aikaan vasta vähän yli kolmekymppinen. Kirja on paikoin letkeästi ja lukijaystävällisestikin kirjoitettu. Asiantuntemusta on kirjoittajalla kunnioitettava määrä.

Jouko Varonen