Metsän kansa puuhissansa, Lector-kustannus 2019

Riimejä ja eläinkuvia pienimmille

Jerry-sudesta Nasse-näätään

Antti Salo: Metsän kansa puuhissansa, Lector Kustannus 2019

Elvis-ilves viihtyy yksinään ja tapailee Jerry-sutta, hiiri pesee kyykäärmeen pyykin, majava ajelee fillarilla, norsua vähän upottaa kun se tallustelee aapasuolla, paarma on Nancy-punkin ystävä, peippo saarnaa petäjässä Kikka-tikalle.

Hyviä eläinkuvia  tässä lahjaksi pienimmille sopivassa kuvakirjassa. Eläinmaailma on aina lapsista ihana ja eläinkuvia he rakastavat. Kun olin koulunjohtajana ja vararehtorina, sekä kirjastonhoitajana, niin näin lasten usein selaavan eläinkirjoja ja valitsevan itselleen mielikuvitushahmoja malliin:

– Mie oisin tuo.

– Mie otan tuon.

– Olis kiva olla tuo.

Ja sitä rataa.

Siinä kirjastotunti, joita pidin säännöllisesti ekaluokkalaisillekin, sujui iloisissa merkeissä. Ei tarvinnut huolehtia, jos lukutaito oli vielä vaiheessa. Se opittiin hyvissä ajoin ja iloisissa merkeissä.

Koululaisille on tärkeää ilo ja luovuus, sekä luonto, joka nykyisissä pisa-paineissa helposti unohdetaan. Koulusta muodostuu henkinen kidutuspaikka niin opettajille kuin oppilaille. Ilo ja rakkaus unohdetaan suhteessa lapsiin.

Mutta asiaan. Todella kivoja ja  selkeitä luontokuvia eläimistä. Sanon sen tietämyksellä, sillä olen kuulunut Suomen luontokuvaajiin noin 40- vuotta.

Tätä kirjaa suosittelen ensiaskeliksi luontoasioissa vaikka kaikkein pienimmille. Pappakin kuvista nauttii. Jos fantasioivat riimit eivät aina rimmaa eläinten todellisuuteen, se kai ei ole tarkoituskaan. Pääasia että mielikuvitusta stimuloivaa tekstiä on mukana. Lapset ymmärtävät luovuuden perään jo pieninä ja nauttivat semmoisesta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen