Savottamiesten homma
Arvokkaita dokumentteja
Miehen työ, Metsäkustannus – Lusto – Suomen metsämuseo, 2020
Niinhän ne sanovat hyvien kuvadokumenttien tekijät, että paras tapa ottaa erinomaisia ja ”rentoja” otoksia esim. heinänseivästyksestä, on viettää vaikka pari-kolme päivää isäntäväen ja työntekijöiden kanssa heinähommissa ja kaivaa vasta sitten kamera esille. Kuviin tulee uskottavuutta ja kohteet eivät enää jännitä kuvaajaa, pitävät paremminkin vertaisenaan.
Niin tai näin, tykkäsin kovin esim. savottamiesten kasvotutkielmista, joita löytyy tästä kirjasta kuin sattumia äidin hernekeitosta, niin sanoakseni. Löytyy huumorimiesten pärstiä, tosikkoja, jotka panostavat enempi työn laatuun kuin vitsailuun, taikka syrjäänvetäytyviä erakkotyyppejä, joilta hymy on suostuteltava esiin varovasti, sydämen kautta.
Itse ehdin nuorena myöskin savottahommiin parireen kanssa. Siihen aikaan ei tehty aukkohakkuita, vaan kaadettavan puun määräsi iän lisäksi se, miten sen luo pääsi hevospelissä parireen kanssa lumisissa olosuhteissa. Kirjaa lukiessa tulvivat vanhat muistot mieleen. Isä oli armoitettu savottamies ja lehmäkarjan lisäksi tämä talvinen tienuu toi elannonlisää, kalastuksen ja muun puuhan lisäksi. Elimme sitä aikaa, jolloin savottamiehiä tarvittiin ja hommat tehtiin käsipelissä. Oltiin omavaraisia. Kaupasta ostettiin vain kahvipaketti.
Kirja oli minulle elämysmatka. Monta filminauhaa piti avata muistojen hyllyköstä ja löytyi myös paljon uusia ja tärkeitä näkökulmia ja lähestymistapoja isänkin hommaan. Ihan meni nostettavaksi hattua ukolle. Vähän arvostettua olivat hänen raatamisensa jopa perhepiirissä. Mutta se siitä. Nyky-yhteiskunnassakin kun rehti työmies on usein uhanalainen. Tupakka- ja viinahommiin hän ei alkanut vaikka tässäkin kirjassa ”pillilupi” tai ”saimaa-pötkö” käryää maneeriksi asti joka ukon sormien välissä.
Suosittelen kirjaa nuorille, aikuisille, keski-ikäisille ja vanhuksille. Se on upea Teos. Lukijaystävällisenä se tarjoaa kavalkadin, jonka voi selata nopsasti tai sitten syvennellä sitä kasvogallerian nyanssien ja työotosten avulla.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen