Miehet asialla, Tapani Bagge

Tapani Baggen huumoria

Kevyttä kesälukemista

Tapani Bagge: Miehet asialla, Aviador-kustannus 2018

Joulukuusen haku toisen omistamasta metsästä voi olla melkoinen seikkailu, jopa surkuhupaisa. Siinä miehet laulavat alakuloisina ja märkinä aattoillan hämärtyessä kuusen alla: ”Joulupuu on rakennettu!”

Lautasantenni pitäisi saada käännettyä sellaiseen suuntaan, että tärkeä jalkapallo-ottelu näkyisi ruudulta. Mutta kun päästään katolle, on vielä lyhyempi matka alas, ja tietysti räystäskouru kaulan ympärillä.

Samaan koettememusten sarjaan kuuluvat renkaanvaihto, ruohonleikkurin korjaus, lukkosula, joulupukin puuhat, palovaroittimen asennus ja hiirien karkottaminen ullakolta.

Totuus on usein, että ammattimiehen kutsuminen pienten remppojen tekoon tulee usein paljon halvemmaksi. Pihasaunan tekokin päättyy siihen, että koko komeus roihuaa ilmiliekeissä ja melkein sytyttää koko torpan tuleen.

Tapani Bagge ( s. 1962) tunnetaan palkittuna kirjailijana, jolta onnistuvat yhtä hyvin Jerry Cottonit kuin televisiosarjojen teko tai romaanit. Tämä huumorikirja on tehty vähän kieli poskessa. Baggen alter ego yhdessä lukijan kanssa seikkailee lyhyissä ja vähän pidemmissä pakinoissa.

Hampaan paikkaaminen Plastik Baddingilla on jo melkoisen tarunomainen suoritus. Siihen voi kuitenkin olla syynsä kun terveyskeskuksen puhelin tuuttaa tunnin varattua ja kun yhteys tulee sairaanhoitajaan, hän kysyä pamauttaa, että särkeekö hammasta. Jos ei särje, mene hammaslääkärijonoon tai – paikkaa itse. Miesten surkuhupaisia yrityksiä hoitaa kodin hommia on nähty melkein joka taloudessa. Itse muistan kun isäni yritti korjata käkikelloa, korjasi ja ähki, mutta joutui lopulta laittamaan osat kassiin ja marssimaan kylän kelloseppänä tunnetun kalliin gurun puheille.

Jouko Varonen