Mielekästä elämää, Kirjapaja-kustannus

Tärkeitä elämänohjeita

Emeritusarkkipiispa neuvoo

John Vikström: Mielekästä elämää, Ajatuksia hyvinvoinnista ja elämän tarkoituksesta, Kirjapaja-kustannus 2018

– Raamatusta löytyy kantavia elementtejä maailman- ja elämänkatsomuksen muodostamiselle.

– Piispanristissä on ohje: Pidä yhteydet ylöspäin ja sivuillepäin kunnossa.

– Elä elämääsi yhdessä toisten kanssa ja toisten hyväksi.

– Löydä oma paikkasi osana menneisyyden ja tulevien sukupolvien pitkää ketjua.

– Jokaisella on tarve kuulua joukkoon, kokea yhteyttä.

John Vikström oli arkkipiispana isällinen hahmo. Hänestä ei voinut olla pitämättä. Niinpä hänen lyhyet saarnansakin, vaikka ovat joskus vähän viivähteleviä, sisältävät timantteja, kun kirjan lukee huolella. Toinen mahdollisuus olisi ohjata lukijaa arkielämästä käsin, kuten saman kustantajan pakinoitsija Heimo Lampi aikanaan teki. Tykästyin Lammekin juttuihin, joissa hän neuvoi mm. keittämään ja tarjoilemaan kahvia elämänkumppanille, viettämään rakkaudentäytteistä arkea.

Vikströmin, kirkonmiehen teksteissä on uskonnollista eetosta ja joskus myös toistoista tyyliä, jossa vilahtelee vähemmän lukijaystävällistä kirkollista fraseologiaa. Eipä tuo haitanne lukijaa, joka on tottunut kirkonpenkissä siihen, että vanhanan ajan kirkkoherrat, jotka antoivat saarnastuolista mm. ohjeita maanviljelijöille, ovat lähihistoriaa. Nykyisin pitää puhua hienommin ja yliopistossa opituin sanakääntein, joita kansa vähän vierastaa.

Kirkkoamme on moitittu siitä, että se ei tule lähelle ihmisiä. Itse olen huomannut joskus samaa. Jo kirkonmiehen kehonkieli esim. ehtoollista jakaessa, antaa vaikutelman, että ”tämä homma” on hoidettava kiireesti loppuun ja siinä ei ole aikaa edes katsekontaktiin ehtoollisvieraan kanssa.

Vikström, niinkuin sanoin, oli arkkipiispankautenaan turvallinen isähahmo. Samaa viisautta hän jakaa kirjoissaankin.

Jouko Varonen