Mielensäpahoittajan olympiamatka

Makoisa kirja

Wanhan kansan ääni

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan olympiamatka, WSOY

Tuomas Kyrö on lahjakkuus. Taito eläytyä wanhan kansan ajatuksiin on ilmiömäinen.

Vietin päivän Tuomas Kyrön luoman Mielensäpahoittajan seurassa ja yhtään viisasta sanaa en halunnut jättää väliin. Nyt nimittäin päähenkilö on matkalla Koreaan talviolympialaisten esitunnelmissa ja kun kunnon mies tulee maahan, niin vastaanotto ja seura on arvon mukaista. Mielensäpahoittajalle esitellään olympiakaupungin ihmeet ja tietysti mukana on kameramies, joka ikuistaa kaiken ”livenä”.

Kyrön kansanviisaus on niin aitoa ja opettavaista, että jokaisen suomalaisen tulisi lukea tämäkin kirja opikseen. Mielensäpahoittaja kun käsittelee paljon muutakin kuin suomalaisen urheilun legendat ja heidän tekonsa. Ukon mielipiteissä on totta enemmän kuin 90%.

Tällä kirjallaan Kyrö asteli minun maailmaani entisiä enemmän. Hänelle on vakiintunut varma tyyli, jossa on mukana myös elämänviisautta roppakaupalla. Myös Lennonin Jouni, Pohjois-Korean hillomunkeilla herkutteleva pullukka, sekä Pohjois-Amerikan isopyllyinen uhoilija saavat omat analyysinsa. Juttujen kohteena ovat myös Matti Nykänen, Marja-Liisa Kirvesniemi ja ja monet muut urheilulegendat. Napakat analyysit voisivat naurattaa, elleivät sisältäisi salaviisautta jota voi odottaa vain kirjan päähenkilöltä.

Vanhat puumäet olivat tyylikkäitä niin kuin niistä hypänneet urheilijat, joilla oli pussihosut, kauluspaidat ja kravatit. Pipolla pärjäsi, ei tarvittu kypäriä. … Tuulen mukana ei lennetty, televisioyhtiöt eivät määrittäneet kisan kestoa.” …

Nopsasti tehdystä kirjasta löysin puolikymmentä painovirhettä, mutta ne eivät haitanneet lukukokemusta. Harvoin olen viettänyt kirjan parissa niin viihdyttäviä hetkiä ja samalla samaistuin oman aikani” jäärän viisaisiin aivoituksiin.

Jouko Varonen