Mielensäpahoittajan Suomi

Mielensäpahoittaja vauhdissa

Miksi marketista ei saa sianpäätä?

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan Suomi, WSOY 2017

Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun marketista ei saa sianpäätä. Kylpyvaahtoa saa, yrttipuskia saa, soijajukurttia saa, romantiikkakirjallisuutta saa, pankkilainaa saa, viiruksen saa, uusia vaikutteita saa. Mutta saako sylttyä? Kyllä ei saa.”

Moni asia askarruttaa mielensäpahoittajaa. Uuden lapsensängyn teelmä jää torsoksi, kun emäntä oli kampaajalla lukenut uusista muotiväreistä. Eikä keltainen sopinut alkuunkaan.

Kylpyammeista voi suuttua, noista hienohelmojen kotkotuksista, Lottoarvonnan päävoitosta voi hermostua, varsinkin jos oma kuponki jäi palauttamatta. Sängyn oikeaoppisen petaamisen ei pitäisi kuulua sodankäynnin opetteluun, ei varsinkaan siihen liittyvän äkseerauksen ja simputuksen. Lapsuuden loppuminen liian aikaisin on myös aihe hermostua. Mietaan Jussin tappio sadasosasekunnilla kyllä riipoo vieläkin niskassa pakotuksena.

Kuuntelin mielensäpahoittajan juttuja vuosisadan tapahtumista ja aihelmista mielenkiinnolla. En pahoittanut mieltäni ollenkaan vaikka sain tilaamani kirjan tilalle äänikirjan. Jossakin vuosisadan puolivälissä huomasin torkahtevani. Nimittäin nämä jutut, niin makoisia kuin ovatkin alkoivat maistua jo kaurapuurolta. Ei sen puoleen, mielensäpahoittaja ei varmaan kaurapuuroa pistäisi pahakseen. Ennemminkin häntä sapettaa kun isä ei lapsille puhunut sotajuttuja, kun venäläiset lähettivät koiran maata kiertävälle radalle, päätyivätkö suomalaisten rakentamat hyvät puutalot venäjän herroille, eikä köyhälistölle, yhteistyö ja avunanto on kyllä huu haa – juttu. Iso poika kun pisti suomalaisen pikkupojan naaman lumipesuun, hyvä kun siitä selvisi jotenkuten.

Jutut ovat makoisia. Varmaan moni pappa ja mummu – iässä oleva ajattelee suunnilleen samoin kuin tämä mieltään pahoittava ikämies. Nuoremmille saattaa tämmöinen teksti tuntua vähän oudolta, kenties ihan dorkalta, mutta kirja mahtuu hyvin siihen 100 – vuotiaan Suomen kirjatulvaan johon kuuluvat Paska-Suomi tai Törnin sissit ja Syvärin sissit.

Suosittelen kirjaa joululahjaksi. Siitä tulee hyvä mieli ainakin tämmöiselle ikämiehelle.

Jouko Varonen