Miia Paakkanen: Empatian voima työssä, WSOY 2022

Työtehon aineksia

Miettimistä monelle pomolle

Miia Paakkanen: Empatian voima työssä, WSOY 2022

Niinhän se lienee, että työntekijät eivät ole koneita. Pomo ymmärtää parhaimmillaan alaisiaan ja kuuntelee jopa perhehuolia. Käskyttävä pomo ei saa henkisesti rikki menossa olevaa alaista kovinkaan hyvään timmiin moittimalla.

Sanovat myös, että parhaat pomot antavat alaisilleen mahdollisuuden toteuttaa luovuuttaan ja innovoida jotain omaa firman hyväksi. Robotiksi alistetun työteho lienee minimissä.

Ennen tuli työpaikalle konsultti, jonka tehtävä oli kohentaa työntekijöiden henkistä kuntoa. Hän laittoi meidät piiriin ja käski kirjoittaa paperilapulle asioita, jotka painavat ko. henkilön mieltä. Kysäisin häneltä, että mitäpä noille lappusille tehdään, johon konsultti, että pitäähän minulla olla aineistoa seuraavaan työpaikkapalaveriin.

No, Miia Paakkanen on kauppatieteilijä ja kansainvälinen myötätunnon tutkija, joka on kouluttanut yrityksiä empatiataidoissa, joten kirja on täyttä rautaa.

Paakkanen sanoo: …”Haemme tunneyhteyttä läpi elämämme. Tarve siihen ei vaikuttaisi katoavan minkään ikäisenä. Niin aikuinen kuin vauva stressaantuu sen puutteesta. Usein vain aikuisina peittelemme tätä tarvetta, varsinkin työssä, aivan kuin sen osoittaminen olisi heikkous.”…


Hyvä ja opettavainen kirja. Ihan opiksi luin, vaikka olen jo elämältä oppia saanut. Kun esim. lenkillä mieluummin kuuntelee toisten vaikeuksia, niin kohtapa löytää ystävän, joka jää juttelemaan ja kuuntelee sinuakin myös seuraavalla tapaamiskerralla.

Teos on monitahoinen ja huomioi myös sen, että liika empatian jakaminen, esim. hoitotyössä on joskus vaarallista. Sääntö nimittäin on, että ei pidä unohtaa omaa ammattia, vaikka ihmisenäkin olisi toista kiva lähestyä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen