Miika Nousiainen: Pintaremontti, Otava Kustannus 2020

Älykköhän se Miklu on

Miun lemppari pisti taas klassikon

Miika Nousiainen: Pintaremontti, Otava 2020

…” pelkkä maitokin on mahdoton ostettava. Jostain tulee aina tietoa, että rasvattomassa on liian vähän rasvaa ja jotain pahoja aineosia ja sitten rasvainen on liian rasvaista. Ja luomua pitää olla, mutta luomumaito on homogenoimatonta, mitä sekin tarkoittaa. Maitoa on pakko juoda kalsiumin takia, mutta maito heikentää raudan imeytymistä ja aiheuttaa yskää, siksi kauramaito…koska ferritiini. Kun rauta ei imeydy kalsiumin kanssa. En saatana tiedä!” …

Kyllähän minä Miika Nousiaisen tunnen. Se on se katsojasta nähtynä vasemmanpuoleinen siellä mielensäpahoittajan ja muiden verbaalijätkien kanssa poskea soittamassa. Se ei katso heti sivulle, että miten hänen sutkauksensa muita, ja erityisesti juontajaa naurattavat, niinkuin muut, mielensäpahoittajaa myöten tekevät.

Älykkö on Miika ja kirjoista elokuvia tehty. Viehätti sekin, että hän uskalsi sanoa, että mies on perheessä kuin sylikoira, joka viedään heti piikille jos se alkaa voida henkisesti pahoin. Sen kertainen arvosana taisi olla 7- naisjuontajalta ja hiljaisuus lankesi porukkaan kuin äänekkään pieraisun jälkeen kirkkohäissä.

No mutta mitä halavattua minä nyt. Mennäänpä juoniosioon. Sami Heinonen siellä puuhailee, saadakseen vakituisia sensuaalipuuhia kämppäänsä, mutta sotkeutuu rikollisten ja jengien kanssa suhmurointiin.

Mikäpä siinä. Laitettaneen taas elokuvanteko työn alle ja visat vinkunevat kirjakaupoissa, kun eivät nämä nykyajan kännykät anna tilaa lukijan mielikuvitukselle kirjaa lukiessa. Miekin, 24:n kaupallisen kustanteen mies kävin aina kukoistuskaudellani piäkaupungissa lipittämässä julkkareiden viintä ja palasin lappeenrantaan mandoliinissa, maailman parasta junarataa ja arvokristallia mukanani. Ei vaan tullut niitä elokuvia eikä Topelius-palkintoa vaikka ehdokkaaksi kustantaja laittoi.

Tasan eivät onnenlahjat

Timanttimiehet ovat erikseen, niinkuin tämä Miklu

Jouko Varonen

SARV:n jäsen