Miikka Anttonen/Dan Tolppanen: Uniikki elämä, Otava 2021

Kihlasormuksetkin provikkana

Uniikin terapoivaa luettavaa

Miikka Anttonen/Dan Tolppanen: Uniikki elämä, Otava Kustannus, 2021

…”saimme kihlasormukset julkkisstatuksemme takia erikoishintaan, ja tuhansien eurojen arvoiset hääsormuksetkin saisimme someyhteistyötä vastaan. Joku juorulehti olisi varmasti maksanut vaikka koko häät saadakseen niihin kuvausoikeuden, mutta siihen olisin vetänyt rajan”…

Mahtuuhan siihen juutalaistaustaisen artistin elämään monenmoista kiehkuraa ja vaikkapa vaeltamista masennuksen syvissä vesissä. Uniikin ”meriitteihin” kuuluu sekin, että hän on Ben Zyskowiczin siskonpoika ja käynyt juutalaista koulua. Hänellä on Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsenyys.

…”Ollaan päädytty Eevin kanssa pitkän pohdinnan jälkeen siihen ettei enää jatketa yhdessä…ollaan molemmat onnellisempia erikseen…halutaan elämältä eri asioita”…

Kun itse olen noita tapiorautavaara – miehiä, mitä tulee musiikkimakuun osittain, niin rap-musa on jäänyt vähän siihen, että pudistelen päätäni, kun laulajan sanoistakaan ei saa selvää, kun nuorisojoukko mylvii taustalla ja toinen korvakaan ei halua kaikkea kuulla ( joka ei ole huonokaan asia).

Mutta ymmärrän kyllä, että diggaamallani Tapsalla ja Uniikilla on samoja ogelmia kuin laulajan taipaleen valinneilla yleensä. Keikkaelämä on raskasta ja sitten kun tulee vaikeuksia, niin yksinhän sitä jää ahdistuksineen.

Lienee tämän kirjan anti keikka- ja elämänkerta-anekdoottien lisäksi myös tietyllä tapaa henkisesti hoitava. Nuoriso varsinkin tykkää näistä räppäreistä ja heidän laulujensa sanat sekä kirjoissa julkaistut ajatukset lähestyvät nuorten tuntoja.

Mutta, että häät ja sormukset provikkana. Se kyllä kertoo jotain miehen arvomaailmasta. Noilla elkeillä saisi varmaan moni morsmaikulta railakkaan potkun, sanonko minne. Jo pelkkä ajatuskin siitä riittäisi.

Voi herranjestas ja sus siunakkoon

Jouko Varonen

SARV:n jäsen