Miina ja Manu

Juohevaa oppia lapsille

Miina ja Manu-kirjat jakavat tietoa

Kierrätyksestä ensiapuun

Juha Henttonen/ Tuomas Mäkelä:

Miina ja Manu kierrättävät, Satukustannus 2016

Tuula Puranen/Kristian Huitula:

Miina ja Manu, Päivä ja yö, Satukustannus 2015

Miina ja Manu ensiavussa, Satukustannus 2016

Miina ja Manu ovat touhukkaita kissoja, joiden tehtävänä näissä kirjoissa on esittää tavallisia lapsia. Kirjojen tekstiosuus on tehty juohevaksi ja erilaiset opit tulevat siinä ohessa kuin sattumalta lapsille.

Kierrätyskirjassa Nelly täti opettaa jätteiden käsittelyä ja tietysti siistiä käyttäytymistä luonnossa.

Päivä ja yö – kirjassa opettaa Erakko Hermanni lapsia ymmärtämään aurinkokunnan ihmeitä. Opetus onnistuu kun hiekkaan piirretään kiertoradat ja lapset saavat olla aurinkona, kuuna ja maana.

Lapsille on tärkeää ymmärtää aurinkokunnan rakenne. Opettaja- aikoinani näytin sitä piirtoheittimellä ja karttapallolla, kunnes kouluun hankittiin oikein veivattava pienoismalli aurinkokunnasta.

Miina ja Manu saavat myös käydä lääkärissä, kun kalareissulla tulee murtuma jalkaan. Tämmöinen kirja olisi paikallaan lukea silloin, kun lapsella on edessä lääkärikäynti. Siitä ainakin opitaan, että lääkärit eivät ole pahaa tahtovia mörköjä, vaan lasta auttavia ja hyväntahtoisia henkilöitä.

Pidin kirjoissa erityisesti tekstin juohevasta ideoimisesta. Tilanteet tulevat esille kuin sattumalta, juuri niin kuin luonnossakin tapahtuu. Kuvituksen osuus on vähän jäykkää ja kirjojen kertovuus on paljolti tekstin ansiota. Tietysti lapset tykkäävät oppia asioita eläinlasten avulla.

Suosittelen kirjoja alakouluihin ja jopa terveyskeskuksen kuvakirjahyllyyn. Vuoroa odotellessa voi tällaisen vihkosen ehtiä lukemaan kannesta kanteen.

Jouko Varonen

Vastaa