Onko se Miina-ressukka ADHD
Piristävä lastenkirjauutuus
Joanna Nadin: Miina Mylläkkä on katastrofimagneetti, Art House Kustannus 2020
Kyllä minä muistan, miten rehtori istui parhailla särmähousillaan tuolilla köllöttävään voinappiin. Muistan senkin kun luontoretkellä pojat laittoivat jäniksen papanoita karkkiaskiin ja tarjosivat tietysti sille luokan ainoalle, joka oli jäänyt Jumalalta saaliiseen.
Mutta mitäs noista. Miina Mylläkkä sentään on ymmärtäväinen ja hauska, vaikka aina ei auttaminen osu ihan nappiin. Arveluttavien päähänpistojen sarjaan voisi tietysti laittaa esim. geelikynän työntämisen kaverin nenään kun halutti tietää, että menisikö se aivoihin asti.
Kun matikan läksyt olivat jääneet tekemättä, keksi Miina selittää, että mummi oli kuollut ja piti mennä sen haudalle itkemään. Kokeilipa Miina sitäkin, että montako keksiä voi syödä yhteen syssyyn ennen kuin oksennus tulee. Kaksikymmentäkolme tuli ahdettua ennenkuin refleksi tirahti.
No, asiaan. Aina kannattaa tutustua kirjaan, jossa esiintyy reipas ADHD – tyyppi. Saapa siitä ainakin väriä ja stimulaatiota eteisen nurkassa repussa pölyttyvien koulukirjojen sijaan.
Huumori on tämän kirjan hyvä puoli ja oikeastaan sekin, että Miina, vaikka onkin peppipitkätossutyyppinen koheltaja, osaa olla hyväntahtoinen ja eläinrakas, kun on auttamisen paikka.
Kirjan avuihin kuuluu lukijaystävällisyys, railakka kuvitus, ja iso fontti. Kiireisillä nykylapsilla kun on muutakin tekemistä kuin tutustua kirjaston hyllyillä pölyttyviin kuolemattomiin klassikoihin mallia Sakari Topelius, Lukemisia lapsille.
Itse toimin koulunjohtajan ja vararehtorin puuhan lisäksi koulukirjastonhoitajana. Tuli havaittua, että kirjassa pitää olla railakka kuvitus, kun lapset tietävät sen wanhan viisauden kuvasta ja yli tuhannesta sanasta. Vaakakuppi painottui heillä kuvitettujen kirjojen osastolle. Eläinkirjoja selasivat ja sanailivat vuorotellen: – Mie oisin tuo. Kirjastotunnin jälkeen piti kohta olla räpläämässä kännykkää ja satuilemassa joutavia sosiaaliseen mediaan.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen