Mika Keränen: Aavepyöräilijä, Lector Kustannus

Käsilaukkuja lennosta

Uusi kirja palkitulta Keräseltä

Mika Keränen: Aavepyöräilijä, Lector Kustannus

Näitähän on monenmoisia sekoilijoita. Varsinkin nykynuoret ovat tosi vaikeuksissa. On rahahuolia ja joskus tuskin kattoa pään päälle. Työtä ei löydy, tai ei huvita tehdä, kun sitä pitäisi tehdä ensin ilmaiseksi ja sitten minipienellä palkalla. Parempi heittäytyä yhteiskunnan elätiksi, saa enemmän massiakin.

Mutta asiaan. Tämä ressukka on sitä maata pahantekijä, että julkaisee vielä You Tubella ohjeet miten polkupyöräilijä voi varastaa mummolta pullottavan käsilaukun ohi ajaessaan.

Mitäs muuta kuin nuorten salaseura pohtimaan homman nimeä. Olisko jopa mahdollista saada tämmöinen kummajainen kiipeliin.

Äiti hymyili vaisusti ja jatkoi: – Hän sieppasi ohi ajaessaan laukun olaltani. Juoksin hänen peräänsä, mutta se nulikka polki niin lujaa…Juoksin niin nopeasti kuin pystyin, mutten saanut häntä kiinni”…

Kirjan kirjoittaja on moneen kertaan palkittu kirjailija ja kulttuurihenkilö Virossa. Kirjan suomentaja Kaisu Lahikainen on saanut Suomessa valtionpalkinnon suomennoksestaan virolaisen Jaan Krossin elämänkerrasta.

Joten laatuväkeä näyttää olevan tämän kirjan tekijöissä ja suomentajissa. Kansikuva oli vähän jäykän ja suttuisen makuinen, mutta sillä oli kai tavoiteltu aavepyöräilijän olemusta.

Kirja on tyypillistä nuorisolle tähdättyä rikoskirjallisuutta. Hyvä-paha – akseli sieltä löytyy ja tietysti porukan yhteishenkeä ja jutustelua malliin ”viisikon seikkailut”. Loppuidyllikin on kohdillaan, sillä lapsille pitää tarjota illuusioita siitä, että hyvä tässä maailmassa voittaa. Voivat sitten aikuistuttuaan todeta miten asiat ovat tämän fraasin suhteen.

Lapset olivat hyvällä asialla.

Kertakaikkiaan.

Kukahan taltuttaisi koulukiusaajat. Itse tartuin tähänkin aihepiiriin omissa nuortenkirjoissani, joita tein kaupallisille 24 kirjaa. Kiva oli Helsingissä juhlia julkkareita. Kerran oltiin Lilla Teatterissa ja yllärinä näyttelivät kirjaani Mika, Ulla ja eka-B.

Taas kriitikkoressukka hupsahti muistelemaan. Nykyaika on nykyaikaa ja jokainen teko esim. koulukiusaamisen estämiseksi tai sitten nuorisorikollisuuden kitkemiseksi on kullanarvoinen.

Suurkiitos kirjasta Mika Keränen ja kuppanit

Jouko Varonen

SARV:n jäsen