Mika Keränen: Salaperäinen kukkavoro, Lector-kustannus

Kukkakleptomaani joutuu kiikkiin

Tosi kiva lastenkirja

Mika Keränen: Salaperäinen kukkavoro, Lector Kustannus 2020

Lasten seikkailukirja, etten sanoisi dekkari, kiskaisee kivasti nuoren lukijan mukaansa. Kyllä asiasta olen juonella, enkä kehu turhaan. Itseltäni on julkaistu mm. pari tusinaa tämän genren viritystä.

Tällä kertaa ”Salaseura Divari” päättää napata oudon kukkavarkaan ihan rysän päältä, niin sanoakseni. Soppalinnassa ( luultavasti Tartossa) on pajon mielenkiintoista etsiväntyötä nuorukaisille.

Suomen pressa saapuu pian kaupunkiin ja pitäähän lasten olla tikkana paikalla, ettei nyt ihan presidentin vierailun aikaan riehuta kukkavarkaissa.

Nuorten palloilijaporukalla on suuret suunnitelmat menestymisestä ja koutsi touhottaa  suu vaahdossa yhteishengestä. Kas, kun heikoimmatkin rupupelaajat olisi huomioitava, eikä aina tuijotettava vain tosi koviin menestyksiin. Nuorten urheilupiireissä on paikka myös sosiaaliselle ymmärtämiselle, vaikka sitä ei aina haluta myöntää:

– Minä haluan, että koko joukkueesta tulee vahva ja että kaikki oppisivat pelaamaan yhdessä, yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Minusta on tärkeää, että Jesse oppii pelaamaan ilman Tobiasta. Jesse ja Tobias pääsevät elämässään pitkälle, kun he oppivat luottamaan muihin pelaajiin”…

Hyvä, helppolukuinen ja opettavainen kirja näyttää olevan kyseessä. Tarttolais-suomalaisen kirjailijan nuortenromaanisarjassa on ilmestynyt jo useita kivoja juttuja.

Ja tietysti loppuidylli on aina lastenkirjoissa paikallaan, vaikka maailma näyttäytyisi todellisuudessa joskus mustemmalta kuin näkymä sillä kuuluisalla suutarin saappaan varteen kurkistajalla.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen