Mika Nyyssölä, Giant Killerin treeniatlas, Docendo kustannus 2018

Kehonrakentaja opastaa

Innovatiivisia harjoitusohjelmia

Jouni Virtamo/Jouni Lehtonen: Mika Nyyssölä, Giant Killerin treeniatlas, Docendo kustannus 2018

Minulla oli tiettyjä odotuksia kirjan suhteen, kun itse käyn kuntosalilla jatkuvasti neljä kertaa viikossa, joskus viisi.

Huomasin kuitenkin pian, että Julkkis Nyyssölä lähtee kehonrakennuksen ja voimaharjoittelun aaltopituuksilta ja tavalliset tallaajat sortuisivat sellaisten punttimäärien alle, mitä Nyyssölä ja kumppanit nostelevat.

Nyyssölä kuitenkin jakaa ohjeita, joista voi olla apua kuntosalin peruskuluttajillekin:

– Kun yksinkertaisen riisuu, jäljelle jää vain tärkein.

– Ongelmaksi muodostuukin se, miten poimia suuren tietotulvan joukosta oikea, asiallinen ja toimiva tieto.

– Aloittelijoiden on hyvä tiedostaa, että saliharrastuksen alkumetreillä riittää hyvin perusliikkeistä koostuva treenitapa.

– Vanha sanonta ” Roomaakaan ei rakennettu päivässä” on tässä kohtaa osuva.

Kirja on mahtavasti kuvitettu kokonaisuus. Valtaosa kuvista on punttien kanssa äheltämistä, irvistelevä ja lihaksikas mies esittelee kuvissa hauiksiaan ja reisiään. Mutta kun tutustuu tietoihin, ja Nyyssölän ohjeisiin, huomaa, että jokaisella punttisalivariaatiolla on oma tärkeä ja persoonallinen mallinsa juuri tietyn lihasryhmän harjoittamiseen.

Itse olen tyytynyt katsomaan kuntosalilaitteen taulusta, mitä lihasryhmiä mikin kone kehittää. Sen seikan, jota Nyyssöläkin painottaa, että keho tottuu helposti samana toistuviin suoritteisiin, olen kyllä huomannut. Tarvitaan variaatioita, toistojen ja rasituksen muuntelua, sekä muita kikkoja, joilla kuntoilusta saa mielekkään. Nyyssölä myös tuumii omakohtaisena kokemuksenaan, että liian tiukalle ei pitä vetää varsinkaan alussa. Jos joku suorittaminen ottaa toisena päivänä koville ja keho joutuu hapoille, kannattaa vähentää kuormitusta tai levätä vähän toistojen välillä.

Nyyssölä on saanut kroppansa näyttäväksi. Kirjassa on varmaan satalukuinen määrä miehestä otettuja kuvia selosteineen. Mutta se tekeekin kirjasta tavallaan helppolukuisen ja jokaiselle sopivan ohjekirjan.

Jouko Varonen