Mika Sundqvist, Suomirockin sekatyömies, Bazar-kustannus 2018

Mika Sundqvistin monimuotoinen ura

Olen elänyt kohtalaisen täysillä”

Vesa Kontiainen: Mika Sundqvist, Suomirockin sekatyömies, Bazar kustannus 2018

Mika Sundqvistin muistan hienosta biisistä Moottoripyörä on moottoripyörä. Muitakin Mikan tuttuja lauluja on jättänyt muistijäljen mm. Hormoonihiiret, joka voitti Syksyn Sävelen.

Kun laulajalla on pari kunnon hittiä joilla hän on kirjoittanut nimensä suomalaisten sydämiin, niin se on tietysti vientiä paikasta toiseen koko elämäniän ajan.

Sundqvist on siitä järkevä artisti, että on pitänyt raha-asiansa kunnossa, eikä kuningas alkoholikaan ole päässyt murtamaan miestä. Osansa tässä on tietysti topakalla vaimolla, joka on ollut mukana niin uran nousuissa kuin laskuissa.

Sundqvist oli monen yhtyeen mies, joko soittajana tai laulajana. Juicenkin bändistä hänet muistetaan, samoin yhteistyöstä Alwari Tuohitorven kanssa. Sooloartistina hän esiintyi Mikael Martin – nimellä.

70 – luvun lopulla Sundqvist perusti Simo Luukkasen kanssa MSL – studion, jossa tehtiin äänityksiä ja levyjä mm. Juicelta, Epuilta, Popedalta, Hassisen Koneelta, Mikko Alatalolta ja Yöltä.

Mitä siis? Kirja on ehkä taitoltaan ja fontiltaan liian tiivis ”raamattu”, mutta minkäs mahtaa, kun miehen uraan on mahtunut monia kokemuksia. Hauskoilta anekdooteiltakaan ei voi välttyä, kun puhutaan Sundqvistista. Yli 600-sivuinen järkäle on monumentti, jossa kerrataan ja muistellaan suomirockin vaiheita 60-luvulta lähtien. Minulle, iskelmämusiikin ystävälle, kirja on todellinen aarre ja tietysti elin taas kerran ne ajat, joita artistit tuossa vaiheessa, ennen näitä rap-musiikin kurimuksia, ovat kokeneet.

Kirja sopisi myös nuorille artisteille opiksi siitä, että aina on oltava valppaana ja kuulolla, aina on noustava, vaikka joskus kysyntä alkaisi hiipua. Onnenkantamoinen osuu kyllä kohdalle ja se on sitten vientiä koko elämän ajan. Suomen kansa ei unohda hauskuttajiaan, joiden laulut ovat pureutuneet kunnolla, vaikka kerran, heidän sydämiinsä.

Olisikohan kirjan tekijöillä kuitenkin ollut vähän tiivistämisen paikka. Uudenvuoden seutu meni tähän tiukkaan ja pienitekstiseksi ahdettuun kirjaan tutustuessa. Nykynuorisolle se voi olla ylivoimainen paketti.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)