Mikael Viima: Verijälki, WSOY 2022

Rikostutkija Aarni Susi seikkailee

Uusi efektiivinen dekkarisarja alkaa

Mikael Viima: Verijälki, WSOY 2022

…”Näyttävimmissä Suomen pankkiryöstöissä aseissa ei ollut edes panoksia. Ei tosirosvo itselleen tappotumiota tahdo. Se tahtoo rahaa, jolla ostaa pojalle jouluksi V-Buckseja Fortnitteen. Suunnitelmallisen ammattirikollisen ja impulsiivisen taparikollisen välillä on tämä iso, ilmeinen ero, joka Korhosen ja Kärkkäisen suhteen on minun näkemäni perusteella enemmän kuin selvä”…

Sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori, Mikael Viima, on perehtynyt Suomen julmimpaan rikollisuudenlajiin. Niinpä luulisin, että uudessa dekkarisarjassa, joka hyödyntää tositapauksia neljänkymmenen vuoden ajalta ( tosin kuvitteellisella tavalla) varmaan riittää efektiivisiä aineksia joka lähtöön.

Viima on tohtorismies, niinkuin tuli kerrottua, joten hänen on syytä välttää kerronnassaan näitä maneereita. Ja kyllä hän taitaa myös jutun rakentelun rikosviihteeksi ihan mallikkaasti.

Tämä dekkari piti otteessaan ihan kivasti aamutunneille asti. Joskus kyllä huomasin, että lukeminen meni vähän automaattiseksi toiminnaksi unenhorteessa ja piti palata pari sivua taaksepäin.

Romaani on osaltaan semmoista antisankarivirittelyä, kun itse rikostutkija joutuu tilanteeseen, jossa vintti pimenee ja huomaa herätessään, että kynsien alla on verta. Ruumiskin pötköttelee lähistöllä. Mutta kaikki on suhteellista. Kieroihin rikollisiin joutuu Susi tutustumaan ja henkikulta on usein mutkan liipasimen painalluksen päässä.

Rikoskirjan ainekset ovat hyvin koossa, riittää rikollisia ja kohtalokkaita naisenpuolia. Viima on alan asiantuntija, joten aineistosta ei ole pulaa jatkossakaan. Ja hänhän on perehtynyt juuri niihin tosielämän pahimpiin iljetyksiin fiktioidensa pohjalla. Mutta niinhän se sanoi Timo K. Mukka -ressukkakin aikanaan kriitikoista, että eipä teillä ole siipiä. 

Kiitosta vain kivasta dekkarikirjasta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen