Mike Pohjola (kuvitus Tuisku Hiltunen): Maailman hauskin, Tammi Kustannus 2021

Maalaispojasta vitsinvääntäjäksi

Huumorin syvin olemus ja muuta opittavaa

Mike Pohjola: Maailman hauskin, Tammi Kustannus 2021

Niinhän se on, että maalaispojan arki on yhtä harmaata kuin ladon ovi. Onhan siinä elämässä toki hyviäkin puolia, mutta kyllä pitää repiä itselleen iloa muualta. Semmoisia ajattelee vitsailijatähdeksi aikova Vilho.

Onni potkaiseekin You Tuben kautta ja eikös vain kohta aleta leipomaan hauskista hauskinta nuorukaista.

Onhan näitä esimerkkejä ja tuhkimotarinoita. Kirjailija Mike Pohjola julkaisi aikaisemmin kirjankin, josta on ollut apua, kun hän pistää  sankarille läppiä suuhun.

Hommassa on vielä sekin juju, jota kaikki television moottoriturvat eivät ymmärrä. Vitseistä parhaat ovat niitä, joissa komedian heittäjä sivuaa myös omaa psyykeään ja henkilöhistoriaansa. Ei se pelkkä opeteltujen hauskuuksien latelu johda kovin korkealle. Tarvitaan myös koomikon kyyneleitä.

Vilho saa elämänopit kahdeltakin suunnalta kun isän ja äidin parisuhteessa alkavat surumieliset sellot soida. Äiti on töissä terveysasemalla ja korona-aikana sieltä ei jouda edes viemään poikaa pääkaupunkiin esiintymään.

Jätänpä juonipaljastukset vähemmälle ja totean, että kirjan on todella hyvin tehty. Poika oppii sessioidensa aikana paljon elämästä ja huumorin tekemisestä. Näyttää siltä että Pohjola neuvoo myös aikuista tämän ilmavasti tehdyn ja raikkaasti kuvitetun kirjan sivuilla.

Suosittelen. Uskoni nykyisten lastenkirjanikkareiden taitoihin lisääntyi huimasti.

Ja tavanomainen loppuidyllikin löytyy vaikeiden vaiheiden jälkeen. Ihan on tunnelma kuin Hollywood-elokuvassa. Ei muuta kuin kirja elokuvanikkarille. Tuhkimotarinat kiinnostavat kyllä. Taas on nuori oppinut jotain tärkeää.

…”Hölmäläinen seisoi järven rannalla ja vastarannalla toinen hölmöläinen. Toinen huusi sieltä järven yli: – Hei! Miten minä pääsen toiselle puolelle? Ensimmäinen huusi takaisin: – Hölmö, sinähän olet jo toisella puolella! …”

Kiitos kirjasta. Opettaa elämää enemmän kuin uskalsin edes odottaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen