Mikki ja hukkunut meri, Martti pakittaa aakkoset, Sanoma Media Finland 2018

Mikki ja kumppanit virtuaalimaailmoissa

Vielä tarvitaan aakkosia

Disney: Mikki ja Hukkunut meri, käsikirjoitus: Denis-Pierre Filippi, piirrokset: Silvio Camboni, väritys: Gaspard Yvan, suomennos: Saara Pääkkönen, Sanoma Media Finland 2018

Disney: Martti pakittaa aakkoset, teksti: Lisa Wheeler, kuvitus: Satoshi Hashimoto, suomennos: Satu Heimonen, Sanoma Media Finland 2018

Ranskalaiset taiteilijat ovat inspiroineet Mikki-seikkailuja, joissa mennään joskus virtuaalimaailmoissa, jopa niin, että Musta Pekka pääsee Mikin pään sisälle. Musta Pekka ei kuitenkaan ole kirjan pääkonna, vaan ykskorva, joka aikoo tehdä tuhojaan maapallolla, kuten James Bond – filmien pahikset.

Ensin Mikki, Hessu ja Minni etsivät kadonneen aluksen koralliinipolttoaineella täytettyjä tankkeja. Tietysti myös Musta Pekka ilmestyy paikalle, tällä kertaa ilmalaivalla ja vie suurimman osan saaliista.

Kohtapa mennään railakkaaseen ja merenalaisilta maisemiltaan loisteliaaseen tykitykseen, kun kaveruksilla on mahdollisuus siirtyä 3 D – tyyppiseen fiktioon. Pahiksista ei ole puutetta ja Mikki heiluu tietysti sankarina sukelluspuvussaan.

Todella huikea toteutus Mikin seikkailuista 2000-luvun ja tulevaisuuden henkeen. Kuvitus, joka on joskus vähän toistoista jos vaikkapa vertailee Dorin seikkailuihin, on valtava elämys. Tunnelma on samantapainen kuin itselläkin olisi 3D – lasit päässä. Tarkka piirros- ja väritystekniikka enteilee jo sarjakuvan siirtymistä uusiin ulottuvuuksiin.

Disneyn Autot-sarjan kirja, joka sisältää aakkostauluja, on minulle opettajana tuttu juttu. Ihan tuli hyvä mieli kirjaa selatessa. Itse piirtelin aakkostauluja luokan seinälle tyyliin I – niinkuin intiaani ja D-niinkuin dromedaari. Aakkostauluista lapsi oppi aika hyvin perusasioita lukutaitoon. Mietin vain, että miksiköhän kirjan aakkosaukeamat piti aloittaa ööstä alkuunpäin. Joku viisaus siinä lienee, niinkuin siinäkin, että lapsille ei enää opeteta alakoulussa kaunokirjoitusta. Pyh, sanon minä!

Jouko Varonen