Mikko Alatalo: Suosikit 50 vuodelta, (2CD)Valitut Palat 2022

Mies ja kaksitoistakielinen kitara

Kantria kansan mieleen

Mikko Alatalo: Suosikit 50 vuodelta, ( 2 CD), Valitut Palat kustannus 2022

Mikko Alataloa onnisti myös muusikkokaverien suhteen. Juicen ja Coitus Intin matkassa syntyivät monet ikivihreät ja sanoittaja Harri Rinne oli Mikolle kultakimpale. He hitsautuivat sanoittajina niin hyvin yhteen, että kummankaan erillistä tyyliä ei mestariteoksista erottanut.

Muistan kun olin kerran seuraamassa Alatalon valmistautumista lastenlaulukonserttiin. Työskennellessään vempaimiensa kanssa hän oli niin tärkeän näköinen, että enpä olisi vähässä kaupassa halunnut häiritä häntä. Mutta kun lähtölaskenta oli laskettu, niin mies muuttui hetkessä siksi iloiseksi velikullaksi, jollaisena hänet tunnemme. Ja Känkkäränkkä soi.

Alatalo on monipuolinen muusikko. Löytyy uskonnollistakin antia, kuten Puutarha, jonka muusikko teki itselleen vaikeina hetkinä, tai vaikkapa iki- ihana Suojelusenkeli.

Mikko laulaa pohjoisen väestöä sympatiseeraten. Myös muu humaanius vähosaisia ja vierantuneita kohtaan, löytyy repertuaarista.

Kuuntelin CD:t kahdessa osassa. Tietysti mukaan on otettu palkitut laulut, joista suuri osa humoristisia. Mutta vikuriin sanoitukseen mahtuu humaania ja ihmisläheistä puhetta kansan tottumuksista ja tavoista tai vaikkapa sukupuolten tasa-arvosta.

No, Mikko ei selvinnyt elämästä ilman tosikoitoksia, mutta hymyilevä maalaispoika otti kohtalon iskutkin varoen ja jatkoi uraansa mm. kolmen kauden verran kansanedustajana.

Tämä kokoelma sisältää kaikkea aina manserokista rakkausballadeihin, pohjoisen lauluihin, kantriin ja kuplettiin.

Kiitän, ja kumarran taiteilijalle.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen.