Mikko Lundell: Miljoonasade, Like Kustannus

Miljoonasateen tarina

Mainio kirja kansansuosikeista

Mikko Lundell: Miljoonasade, Like Kustannus 2019

Kaikki alkoi fanikirjeestä. Kirjan kirjoittaja oli yhtyeen fani jo 1993 kesällä, kun nuori Lundell lähetti postia ihailemalleen bändille. Laajavuoren laskettelurinteen keikalla Miljoonasateen musiikkiin innostunut Mikko-poika penäsi muutamia tietoja kirjeessään: yhtyeen jäsenten nimet, levytykset, paras biisi, perustamisvuosi ja tietysti nimmarit. Vastausta ei tullut, mutta kirje putkahti kirjantekijälle eteen arkistoista. Nyt oli kuitenkin aika kirjoittaa kokonainen kirja pojista.

Lundell haastattelee kirjassaan mm. Miljoonasateen uudet ja entiset jäsenet, levy-yhtiöiden edustajat, tuottajat, äänittäjät, teknikot ja keikkamyyjät. Kirja vaikuttaa aika ammattimaisesti tehdyltä teokselta, jossa päädytään lopulta siihen tosiasiaan, että yhtyeen keulahahmo Salo, alkoi sooluralle, niin kuin usein käy. Mutta kun kansa on päättänyt omia ” marraskuun laulajat” niin yhtyeen on pukattava uudestaan venettä vesille tavalla tai toisella hamaan tappii asti. Yhtyeen Studiolevy Karkumorsian julkaistaan alkuvuonna 2019 ja live-DVD Lutakko palaa myöhemmin samana vuonna.

Toki pojat oppivat keikkaelämän ilot ja surut. Kun yhtyeen jäsenen elämänkumppani tuli harjoituksiin uuden ystävänsä, yhtyeen jäsen hänkin, kanssa oli seuraava keikka vähän tervan juontia. Mutta kaikkeen on totuttava, laulettava vaikka kyynelten läpi.

Salo luonnehtii miljoonasateen musiikkia: Miljoonasade on sekä poppia, että rockia. Yhtye on monipuolinen ja se kiehtoo myös tekstittäjää. Lähtökohta on tehdä musiikkia, josta itse pitää, miettimättä liikaa genreä. Miljoonasade tekee yksinkertaisesti musiikkia. Salon luonnehdinnassa toki vilahtaa esille, esikuvana myös yhdysvaltalainen Steely Dan yhtye, joka yhdistelee eri tyylisuuntia, kuten rockia, poppia, bluesia ja jazzia.

Kirja on mainio ja asiallinen selonteko suosikkiyhtyeen taipaleesta. Anekdoottejakin riittää. Joskus pojat joutuvat keikkaelämän vaiheissa tutustumaan myös kuningas alkoholiin, mutta sepä siitä. Joskus kaipasin lisää väriä musiikin teon tekniseen puoleen ja kasvutarinaan painottuvaan teokseen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen