Mikko Räty: Borealia, Tammi Kustannus 2022

Miten oli, miten on

Kaunis runokirja

Mikko Räty: Borealia, Tammi Kustannus, 2022

Mikä on kultasirkun, sukupuuttoon kuolleen, tarina. Miten ainesosat yhdistyivät ja kehittivät kaikkeuden.

Jään jotenkin onnelliseen tunteeseen. Elämä on vain ihmisen ja maailmankaikkeuden katoavan hetken tuote, ja hänen tehtäväsä lienee jakaa onnea. Kauniit hetket muistetaan ihmisestä, kauneuden siirtäminen.

Olin mykistynyt tämän runokirjan kauneudesta ja viisaudesta. Runoilija yhdistää menneisyyden hiukkaset ja alkeisliikahdukset. Meidän tehtävämme on jatkaa ketjua, olomuotomme kyseenalaista viisautta, joka voi päättyä tai jatkua vaikka viidennessä maailmankaikkeudessa. Kukapa tietää jos tämä maailmankaikkeus tuhoutuu omaan hulluuteensa.

Emme tiedä. Tiedämme vain värikkään lehden heilahduksen ohuessa oksassa. Haavan pelokkaan läpätyksen, kuin oman todellisuutemme pienuuden ja pelon.

…” Työpöytäsi laveudessa lasket heteitä ja emiä, kasvojen ilmeitä

katsot vanamonkukan lävitse siivilöityvää valoa ängelmällä

ääneti elävää kyynelyökköstoukkaa kuin ängelmää itse”…

Mikko Rädyn kokoelma on viisas, nostalginen, luonnontieteellinen, kiehtova. Kriitikon poskelle tuli muutama kirkas kyynel. Löysin hengenheimolaisen, ystävän, tuntemattomasta runoilijasta.

Räty viettää talvet Lapissa, runoihin ja syvyystietoon perehtyen. Kesällä hän tekee työtä lastensairaalan neuvonnassa.

Itseäni kiinnostivat monen muun seikan lisäksi visiot luonnon ja ihmisluonnon hetkellisestä luonteesta, joka nivoutuu vuosimiljoonien perspektiivillä, tähän omaan todellisuuteemme, ja  jatkuu kenties uusissa sfääreissä. Kukapa sitä kaikkea tietää.

Symppis ja äykäs runoilija.

Excellent ++

(Kiitos oman egoni kirkastamisesta, tässä ahdistuksien maailmassa. Elämähän on lopultakin vain kabaree, ihmiselämä kuin pikkulinnun todellisuus, lähtö yhtä helppo).

Jouko Varonen

SARV:n jäsen