Naisen pelko
Naisen pelon juuret
Jorma Myllärniemi: Miksi mies pelkää naista, ja mitä siitä seuraa, Kirjapaja 2017
Nainen on miehelle ikuinen mysteeri. Jo varhaiset luonnonkansat kunnioittivat naisia elämän jatkajana. Mutta pyrkiikö nainen myös tämän varhaisen äitisuhteen avulla alistamaan miehiä? Historiassa on puhuttu amatsoonien yhteisöstä, jossa mies alistettiin. Monissa saduissa puhutaan ilkeistä äitipuolista ja noidista. Ihme kyllä, lapset haluavat kuulla näitä satuja kerta toisensa jälkeen.
Miehet ovat pyrkineet selvittämään naisen arvoituksen. Tämä on johtanut joskus myös väkivaltaan ja holokaustin tyylisiin vainoihin. Miehen mielessä suhde äitiin säilyy ikuisesti, jopa niin, että äiti pyrkii dominoimaan lastaan myös aikuisiällä.
Työelämässä miehet pelkäävät myös naisia ja heitä alistetaan ja heidän uraansa rajoitetaan.
Myllärniemi puhuu myös vuosituhantiseen historiaan nojaten naisen myyttisestä vallasta miehiin nähden. Isäsuhdekin tulee lapselle tärkeäksi ehkä vasta myöhemmällä iällä, kun äitiyden tuoma läheisyys ei enää ole niin tärkeää.
Äidin psyyke on tärkeä lapselle. Niinpä äidin sairastama masennus voi merkitä sitä, että lapsellakin on myöhemmissä vaiheissaan taipumusta masennukseen. Kun lapsi kokee olevansa tärkeä ja rakastettu hän omaa myöhemmin hyvän itsetunnon ja vahvan minuuden.
Lueskelin kirjaa valikoiden ja huomasin, että kirjoittaja vähän toistoisestikin palaa myös isäsuhteen merkitykseen, varsinkin myöhemmällä iällä, kun sitoutuminen äitiin, ei ole enää niin kiinteää.
Hyvää pohdintaa, joka tietysti pohjaa vaikka politiikassa tavattuihin ilmiöihin, joissa naisen valtaa yritetään rajoittaa ja merkittävissä tehtävissä on yleensä miestroikka. Niinpä naisen pelko on iskostunut vuosituhanten kuluessa miehiin niin pysyvästi, että se johtaa usein psykiatrin puheille tai epätoivoisiin tekoihin.
Jouko Varonen