Syöpä on usein voitettavissa
Kansantajuinen ja tärkeä teos
Kirmo Wartiovaara: Miksi minä? Syöpäsolun tarina, Duodecim Kustannus
…” alkujärkytys on usein melkoinen. Onneksi mahdolliset uhat eivät usein toteudu, vaan suurin osa ihmisistä muuttuu vähitellen syöpäsairaasta syövästä selvinneeksi.”
Wartiovaara on lääkäri ja kantasolututkija. Hän toimii perinnöllisyyslääkärinä HYKS:ssä ja työskentelee solujen, ihmisten ja perheiden kanssa. Hänen potilaillaan on usein geenivirheistä johtuvia ongelmia, kuten vaikka syöpä.
Tupakointia pitää kirjan tekijä todella pahana tekijänä syövän synnylle. Tupakoinnin vaarallisuus johtuu monista syöpävaarallisista yhdisteistä, joita on tupakassa ja joita syntyy tupakkaa poltettaessa. Rasiallinen tupakkaa päivässä 50 vuoden ajan kasvattaa syöpäriskin 50-kertaiseksi tupakoimattomaan verrattuna. Nuuska lisää sairastuvuutta suu- ja kurkkusyöpään. Myös muiden ruuansulatuskanavien syöpien riski on nuuskaajilla kasvanut.
Alkoholin ja syöpien välillä on selkeä yhteys. Runsas alkoholin käyttö lisää riskiä sairastua mm. suoliston syöpiin, rintasyöpään ja moniin muihin syöpälajeihin.
Mitä siis? Syöpätaudit lisääntyvät maapallolla, mutta syövän hoito kehittyy myös nopeasti. Usein lääkitys, leikkaus tai sädehoito purevat hyvin. Pelottava sytostaattihoitokin on kehittynyt ja sen sivuvaikutukset on osaksi minimoitu.
Wartiovaara ei latele tietojaan norsunluutornista. Hänen tekstissään maistuu terve kansantajuisuus, jonka hän on oletettavasti oppinut toimiessaan perheiden parissa. Luin kirjan pariin kertaan, kun tykkäsin kirjoittajan tyylistä, lukijaystävällisyydestä, selkeydestä ja positiivisuudesta. Tällaista lähestymistapaa tarvitaan niin syöpäsairaiden kuin heidän perheidensä keskuudessa.
Kirjassa on myös potilaskertomuksia, joissa on usein tietoa ja vertaistukea.
Upea kirja sairaanhoitoalan koulutukseen, mutta ennen muuta tavallisen tallaajankin käyttöön.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen